ßßß Cookit - przepis na Śliwki w okruszkach

Śliwki w okruszkach

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 120 gramów
masło 1 łyżek deserowych
cukier 40 gramów
Cynamon 0,5 łyżek deserowych
śliwki 300 gramów
miód 4 łyżek stołowych
koniak 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
Mąkę, masło i cukier zagnieść z cynamonem. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Oczyszczone śliwki poprzecinać na pół i wyjąć pestki. Smażyć na maśle 3 minuty, dodać miód oraz cynamon i dusić jeszcze 5 minut, a na koniec dodać koniak. Uzyskana śliwkową konfiturę przełożyć do małych zapiekanek. Wyjęte z lodówki ciasto zetrzeć na tarce, aby powstała kruszonka. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec tylko tyle czasu, aby kruszonka się wyzłociła.
Uwagi:
Można do śliwek, na etapie smażenia, dodać posiekane migdały.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9099/Sliwki-w-okruszkach