ßßß Cookit - przepis na Śliwki i jeżyny w syropie

Śliwki i jeżyny w syropie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
śliwki 4 sztuk
jeżyny 300 gramów
rozmaryn 4 gałązki
cytryna 2 sztuk
cukier puder 100 gramów
cukier trzcinowy 50 gramów
Wykonanie:
Cukier zalać szklanka zimnej wody, mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Gotować 10 minut, aż odparuje trochę wody. Z wyszorowanych cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Oczyścić owoce i rozmaryn, osączyć. duże śliwki przeciąć na pół lub na ćwiartki. Do syropu włożyć rozmaryn oraz śliwki i podgrzewać ok. 10 minut na małym ogniu. Gdy śliwki zmiękną, dodać jeżyny i gotować jeszcze 2 minuty, delikatnie mieszając. Owoce podawać nieco przestudzone, polane syropem na gałązkach rozmarynu. Można tez podawać z lodami waniliowymi albo jogurtem.
Uwagi:
Śliwki można zastąpic nektarynkami lub morelami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10264/Sliwki-i-jezyny-w-syropie