Wykonanie
Scroll down for EnglishLato pełną parą. Lekki deser z grillowanych
nektarynek i krem chantilly to naprawdę świetne połączenie.
Jadłam ostatnio w restauracji i jak zawsze coś co mi smakuje zawsze staram się odtworzyć. Proste i łatwe do zrobienia, a w smaku co tu
będę Wam pisała, sami sobie wyobraźcie jak może smakować ten deser. Niebo w buzi, sami spróbujcie, u mnie poszedł w mgnieniu oka.Zapraszam;-)
Składniki na 4 osoby :4
nektarynki nie za miękkie200 ml
bitej śmietany2 gałązki
rozmarynu4 gałązki lawendy250 ml
brandy5 łyżeczek
cukru pudrustarta skórka z 1/2
cytrynybrązowy cukier do posypaniaPrzygotowanie:
Nektarynki myjemy, kroimy na połówki i wyciągamy pestki. Następnie wkładamy do miseczki zalewamy
brandy, dodajemy gałązki lawendy i
rozmarynu.
Marynujemy w lodówce 2 godziny. W międzyczasie robimy krem. Ubijamy
bitą śmietanę z
cukrem pudrem. Dodajemy
ser mascarpone i startą
skórkę z cytryny. Grillujemy
nektarynki z obu stron, po około 5-6 minut.
Nektarynki układamy na talerzu, posypujemy
brązowym cukrem i podajemy z kremem chantilly. Fajnie łączy się ciepła
nektarynka z zimnym sosem chantilly. Myślę że, nie ma nic prostszego i i szybkiego do zrobienia.Smacznego !In the English versionGrilled nectarines served with chantilly sauceI ngredients for 4 people:4 nectarines not too soft200 ml of cream2 sprigs rosemary4 sprigs of lavender250 ml
brandy5 teaspoons granulated sugarzest of half a lemonbrown sugar for dustingDirections:Wash Nectarine, cut in half and pull out the seeds. Then put into a bowl
pour the
brandy, add sprigs of lavender and rosemary. Marinate in refrigerator 2 hours. In the meantime, we cream. Whip the cream with powdered sugar. Add the
mascarpone cheese and lemon zest. Grill the nectarines on both sides, approximately 5-6 minutes. Nectarines put on a
plate, sprinkle with brown sugar and served with chantilly cream.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)