ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Wiecie co najbardziej lubię w gotowaniu i pieczeniu? To, że czasem wystarczy tylko kilka prostych i ogólnodostępnych składników, żeby wyczarować naprawdę pyszne danie. Jestem pod wrażeniem smaku tych pieczonych owoców, a także pysznego syropu, który powstał podczas pieczenia. Musicie koniecznie spróbować :)
Potrzebujemy (składniki na 6 porcji):
4 nektarynki
4 brzoskwinie
10 moreli
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżka ekstraktu z wanilii (można zamiast niego użyć 2 łyżek cukru waniliowego i nieco zmniejszyć ilość cukru trzcinowego)
sok z 1 cytryny
skórka starta z 1 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
Piekarnik nastawiamy na 220 stopni.
Owoce myjemy i kroimy na ćwiartki. Pestki wyrzucamy. Przekładamy pokrojone owoce do naczynia żaroodpornego.
W miseczce mieszamy sok z cytryny, skórkę z cytryny i cynamon. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy ekstrakt waniliowy i cukier trzcinowy. Całość mieszamy, dodajemy do owoców i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy - tym razem z owocami.
Wstawiamy odkryte naczynie żaroodporne do piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu owoce powinny być miękkie i powstanie pyszny, gęsty syrop.
Podajemy, gdy nieco ostygnie. Pyszne na zimno i na ciepło. Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/08/pieczone-owoce-w-syropie-cytrynowym-z.html