Wykonanie
Wiecie co najbardziej lubię w gotowaniu i pieczeniu? To, że czasem wystarczy tylko kilka prostych i ogólnodostępnych składników, żeby wyczarować naprawdę pyszne danie. Jestem pod wrażeniem smaku tych pieczonych
owoców, a także pysznego
syropu, który powstał podczas pieczenia. Musicie koniecznie spróbować :)
Potrzebujemy (składniki na 6 porcji):4
nektarynki4
brzoskwinie10
moreli1/2 szklanki
cukru trzcinowego1 łyżka ekstraktu z
wanilii (można zamiast niego użyć 2 łyżek
cukru waniliowego i nieco zmniejszyć ilość
cukru trzcinowego)sok z 1
cytrynyskórka starta z 1
cytryny1 łyżeczka
cynamonuPiekarnik nastawiamy na 220 stopni.
Owoce myjemy i kroimy na ćwiartki. Pestki wyrzucamy. Przekładamy pokrojone
owoce do naczynia żaroodpornego.W miseczce mieszamy
sok z cytryny,
skórkę z cytryny i
cynamon. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy ekstrakt
waniliowy i
cukier trzcinowy. Całość mieszamy, dodajemy do
owoców i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy - tym razem z
owocami.Wstawiamy odkryte naczynie żaroodporne do piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu
owoce powinny być miękkie i powstanie pyszny, gęsty
syrop.Podajemy, gdy nieco ostygnie. Pyszne na zimno i na ciepło. Smacznego!