Wykonanie
Bardzo mi się podoba podejście Pani Maryli Musidłowskiej, żeby przez 3 miesiące robić po 4 słoiki
przetworó dziennie. Podbno wtedy mamy po 1 słoiczku na cały rok. Brzmi pięknie, prawda? Tylko ja jakoś nie mam codziennie zapału na te 4 słoiczki, ale staram się jak
mogę. W każdym razie zrobiłam dżemik
morelkowy według przepisu tej Pani i jest cudowny. Pierwszy raz robiłam
konfiturki z jakimiś dodatkami i muszę przyznać, że to cudowny pomysł.
Składniki1,5 kg bardzo dojrzałych odpestkowanych
morel1 kg
trzcinowego cukru żelującego2
cytryny250 gram słupków
migdałowych (dałam 100 g)PrzygotowaniePokroić
morele na ćwiartki. Połowę
owoców rozgnieść w rondlu praską do
ziemniaków.(ja zmiksowałam, bo jestem leniem strasznym). Dosypać
cukier, dodać
sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. Na suchej patelni podprażyć posiekane
migdały. Wymieszać
owoce zasypane
cukrem i gotować je 5 minut ciągle mieszając. Dodać
migdały. Wymieszane gorące
konfitury przełożyć do wypieczonych w piekarniku słoików, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i postawić do góry dnem, aby zassały./wydrukuj przepis/