ßßß Cookit - przepis na Dżem morelowy z migdałami

Dżem morelowy z migdałami

nazwa

Wykonanie

Bardzo mi się podoba podejście Pani Maryli Musidłowskiej, żeby przez 3 miesiące robić po 4 słoiki przetworó dziennie. Podbno wtedy mamy po 1 słoiczku na cały rok. Brzmi pięknie, prawda? Tylko ja jakoś nie mam codziennie zapału na te 4 słoiczki, ale staram się jak mogę. W każdym razie zrobiłam dżemik morelkowy według przepisu tej Pani i jest cudowny. Pierwszy raz robiłam konfiturki z jakimiś dodatkami i muszę przyznać, że to cudowny pomysł.
Składniki
1,5 kg bardzo dojrzałych odpestkowanych morel
1 kg trzcinowego cukru żelującego
2 cytryny
250 gram słupków migdałowych (dałam 100 g)
Przygotowanie
Pokroić morele na ćwiartki. Połowę owoców rozgnieść w rondlu praską do ziemniaków.(ja zmiksowałam, bo jestem leniem strasznym). Dosypać cukier, dodać sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. Na suchej patelni podprażyć posiekane migdały. Wymieszać owoce zasypane cukrem i gotować je 5 minut ciągle mieszając. Dodać migdały. Wymieszane gorące konfitury przełożyć do wypieczonych w piekarniku słoików, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i postawić do góry dnem, aby zassały.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2009/08/Dzem-morelowy-z-migdalami.html