Wykonanie
Takie małe cudne słoiczki, kryją w sobie coś niewiarygodnego, pysznego, pełnego lata. Będzie z nami w wieczory zimowe i jesienne. Będzie na gofry, naleśniki, tosty, czy tak same wybierane ze słoiczka łyżeczka po łyżeczce. Zapach podczas gotowania powalający... musicie spróbować...Lawendę dostałam od koleżanki z pracy. przywiozła dla mnie specjalnie z Chorwacji. Miałam
morele i połączyłam te składniki. Wyszło lepiej, niż się spodziewałam.Składniki:- 1 kg
moreli- 250 g
cukru- sok z jednej
cytryny- 3-4 źdźbła (łodyżki) lawendy
Przepis:
Morele wypestkować, przekroić na ćwiartki. Włożyć do garnka o grubym dnie, wsypać
cukier i pokruszoną lawendę. Całość odstawić na min. 12 godz., najlepiej na całą noc. Po tym czasie
owoce smażyć w soku, który puściły. Dodać
sok z cytryny. Często mieszać i smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przekładać do czystych i wyparzonych słoiczków. Dla pewności możemy słoiczki pasteryzować przez parę minut.
Smacznego.źródło: własne