Wykonanie
Moim zdaniem nic nie zastąpi domowych
przetworów. Przyrządzone z letnich
owoców dają pożytek jesienią i zimą, gdy sezonowych
owoców już nie ma ;) Jaka jest zasadnicza różnica
między konfiturą a dżemem?
Konfiturę smaży się krótko, zachowując
owoce w kawałkach.
Dżem gotuje się do momentu, kiedy
owoce całkowicie się rozpadną, a całość zgęstnieje. Zachęcam do wypróbowania i przekonania się, że to wcale nie takie trudne jak się wydaje :)
Składniki:I dzień1 kg
moreli0,5 kg
cukrusok z połowy
cytrynyII dzień5 łyżek
cukru żelującegoobrane pestki
moreli1. Pierwszego dnia umyć
morele i pokroić w dużą kostkę. Umieścić w dużej misce, skropić
sokiem z cytryny i zasypać
cukrem. Zostawić na jeden dzień.2. Na drugi dzień
morele krótko przesmażyć. Dodać
cukier żelujący i pestki.3. Gorącą
konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików. Nie gotować.Smacznego!