ßßß Cookit - przepis na Konfitura morelowa

Konfitura morelowa

nazwa

Składniki

Wykonanie

Moim zdaniem nic nie zastąpi domowych przetworów. Przyrządzone z letnich owoców dają pożytek jesienią i zimą, gdy sezonowych owoców już nie ma ;) Jaka jest zasadnicza różnica między konfiturą a dżemem? Konfiturę smaży się krótko, zachowując owoce w kawałkach. Dżem gotuje się do momentu, kiedy owoce całkowicie się rozpadną, a całość zgęstnieje. Zachęcam do wypróbowania i przekonania się, że to wcale nie takie trudne jak się wydaje :)
Składniki:
I dzień
1 kg moreli
0,5 kg cukru
sok z połowy cytryny
II dzień
5 łyżek cukru żelującego
obrane pestki moreli
1. Pierwszego dnia umyć morele i pokroić w dużą kostkę. Umieścić w dużej misce, skropić sokiem z cytryny i zasypać cukrem. Zostawić na jeden dzień.
2. Na drugi dzień morele krótko przesmażyć. Dodać cukier żelujący i pestki.
3. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików. Nie gotować.
Smacznego!
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2013/07/konfitura-morelowa.html