Wykonanie
Gwiżdżę. Dużo gwiżdżę. Zazwyczaj przy sprzątaniu. Natomiast śpiewam zawsze, jak coś leci w tle. Nie jestem tylko pewna, czy słowo "śpiewam" jest tu odpowiednie ;)
Pisałam już Wam, że mąż ze względu na moje umiejętności wokalne woli jechać ze mną samochodem samochodem 400km bez włączonego
radio, aby uniknąć wrażenia dolby stereo...Na szczęście odbijam sobie podróżując służbowo do trójmiasta co dwa tygodnie.Odbiję sobie też dzisiaj! Dziś jest ten dzień, kiedy nie skrępowana ludźmi znajdującymi się obok
będę mogła zaszaleć i drzeć się ile sił na koncercie Florence + The Machine na Coke Live Music Festival. To będzie dobry dzień! Czuję to w płucach! :DTak samo, jak ten
dżem. Prosty, lekko kwaśny z wyczuwalną nutą
cynamonu. Idealny do naleśników lub przełożenia
tortu. Smakuje równie dobrze wyjedzony łyżeczką prosto ze słoiczka!


Składniki na 5 niewielkich słoiczków:2kg
morelisok z całej i skórka z połowy
cytrynyłyżeczka
cynamonuok.600g
cukruopcjonalnie
cukier żelujący
Morele dokładnie myjemy, wyciągamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Nie musi być drobno, ponieważ smażąca się
morela i tak się rozpadnie.
Moreli również nie trzeba obierać ze skórki.
Owoce wrzucamy na głęboką patelnię i zaczynamy smażyć na niewielkim ogniu. Skrapiamy
cytryną i dodajemy
skórkę cytrynową ciągle mieszając, aby
moreli nie przypalić. Jak
owoce zaczną się rozpadać, to posypujemy je
cukrem i pozostawiamy na ok.30-40min, aby odparowała chociaż część soku, które puściły
morele.Jeżeli chcecie poświęcić trochę więcej czasu, to po 40min. ściągnijcie
owoce z ognia i powtórzcie czynność smażenia/ odparowywania dnia następnego.Ja dodałam niecałe opakowanie
cukru żelującego (2:1), który wg. info na etykiecie jest przeznaczony na 1kg
owoców i 0,5kg
cukru. U mnie
owoców było więcej przez co
dżem na szczęście nie był sztywny jak
galaretka, aby nie rozlewał się też po talerzu.Dodam jeszcze, że na opakowaniach
cukrów żelujących jest informacja, aby je dodawać od razu po pokrojeniu
owoców. Ja dodałam go po smażeniu, cukrze i gotowaniu i i tak było ok. ;)
Cynamon dodajemy na końcu, dokładnie mieszamy i napełniamy wyparzone słoiki
dżemem. Słoiki ustawiamy do ostygnięcia do góry dnem, chyba że posiadacie słoiki do wekowania. Te drugie po napełnieniu
dżemem wkładacie do piekarnika rozgrzanego do 100-110 stopni na 15min. Po tym czasie wyciągacie z piekarnika i odstawiacie do ostygnięcia bez odwracania do góry dnem.


To jak, zrobicie sobie
Morelowe Love, hmmm? :)