ßßß Cookit - przepis na Dżem z papierówek i nektarynek

Dżem z papierówek i nektarynek

nazwa

Wykonanie

Jabłka mają dużo naturalnej pektyny. Można wykorzystać je łącząc z innymi owocami i robić dżemy bez dodatku żelfixów czy cukru żelującego. Tym razem kwaśne papierówki i słodkie nektarynki wpadły do jednego garnka i chyba się polubiły :D
czas przygotowania : 5 godzin
składniki :
ok. 1 kg papierówek
1 kg nektarynek
skórka i sok z jednej cytryny
700 g cukru - pół na pół biały i brązowy demerara
150 g rodzynek
1 kawałek kory cynamonu, ok. 10 cm
sposób przygotowania : owoce umyłam dokładnie. Jabłka pokroiłam na małe kawałki razem ze skórką i gniazdami nasiennymi. Wrzuciłam do garnka, zalałam 2-ma szklankami wody i dusiłam jakieś 30 minut. Następnie przetarłam przez sito. Powstały mus wlałam z powrotem do garnka. Dodałam połamany na 3 - 4 kawałki cynamon i gotowałam aż owocowa masa zredukowała prawie o połowę.
W tym czasie nektarynki sparzyłam i obrałam ze skórki, miąższ pokroiłam w dużą kostkę odrzucając pestki. Wymieszałam z cukrem. Gdy mus odparował dodałam nektarynki, sok i skórkę cytrynową. Gotowałam 30 minut po czym dodałam sparzone, osączone rodzynki. Gotowałam razem jeszcze 5 minut. Wyłowiłam kawałki cynamonu.
Gotowy dżem nalewałam do wyparzonych słoiczków, zakręciłam i odstawiłam dnem do góry żeby tak spokojnie wystygł.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/08/dzem-z-papierowek-i-nektarynek.html