Wykonanie
Jabłka mają dużo naturalnej pektyny. Można wykorzystać je łącząc z innymi
owocami i robić
dżemy bez dodatku żelfixów czy
cukru żelującego. Tym razem kwaśne papierówki i słodkie
nektarynki wpadły do jednego garnka i chyba się polubiły :D
czas przygotowania : 5 godzinskładniki :ok. 1 kg papierówek1 kg
nektarynekskórka i sok z jednej
cytryny700 g
cukru - pół na pół biały i brązowy demerara150 g
rodzynek1 kawałek kory
cynamonu, ok. 10 cm
sposób przygotowania :
owoce umyłam dokładnie.
Jabłka pokroiłam na małe kawałki razem ze skórką i gniazdami nasiennymi. Wrzuciłam do garnka, zalałam 2-ma szklankami
wody i dusiłam jakieś 30 minut. Następnie przetarłam przez sito. Powstały mus wlałam z powrotem do garnka. Dodałam połamany na 3 - 4 kawałki
cynamon i gotowałam aż owocowa masa zredukowała prawie o połowę.W tym czasie
nektarynki sparzyłam i obrałam ze skórki, miąższ pokroiłam w dużą kostkę odrzucając pestki. Wymieszałam z
cukrem. Gdy mus odparował dodałam
nektarynki, sok i
skórkę cytrynową. Gotowałam 30 minut po czym dodałam sparzone, osączone
rodzynki. Gotowałam razem jeszcze 5 minut. Wyłowiłam kawałki
cynamonu.Gotowy
dżem nalewałam do wyparzonych słoiczków, zakręciłam i odstawiłam dnem do góry żeby tak spokojnie wystygł.