Wykonanie
Najlepsze do prażenia są papierówki, im słodsze tym smaczniejsze.U moich Rodziców jest przed domem taka jabłonka, która
daje właśnie najlepsze
owoce… ale owocuje co drugi rok i w tym roku niestety „odpoczywa”.Tym razem do zrobienia musu wykorzystałam więc inne
jabłka, wyszły ok, ale daleko im do papierówek ;)Uwaga:)W większości przepisów, do prażonych
jabłek dodawany jest
sok z cytryny. Ja pomijam ten składnik, aby
potem ograniczyć ilość „cukru”, która jest potrzebna do osłodzenia musu.Składniki:
jabłkacukier brzozowy/fruktoza
rodzynkicynamonWykonanie:
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki/plasterki/w kostkę (Uwaga: musimy to zrobić dość szybko, aby
jabłka nadmiernie nie ściemniały!) Pokrojone wrzucić od razu do garnka z grubym dnem i smażyć na średnio-mocnym ogniu. Cały czas mieszać, aby zapobiec przywieraniu do dna. (Jeśli
jabłka nie puszczą soku, trzeba dolać odrobinę
wody:).Po 5-10 minutach dodać
rodzynki i
cynamon (ilość wedle uznania:). Gdy
jabłka prawie całkowicie się rozgotują osłodzić wszystko do smaku i jeszcze chwilę razem gotować.Gorący mus nakładać do słoiczków typu twist, zakręcać i ustawiać do góry dnem. Przykryć ściereczką i pozostawić tak aż do wystygnięcia (nawet na całą noc).(Uwaga: po wystygnięciu, nakrętki powinny być lekko wklęsłe, oznacza to, że słoiczek jest zawekowany:)Podawać jako dodatek do placków, naleśników, ciast, itp.Smacznego:)