Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
śliwki 4 sztuk
jeżyny 300 gramów
rozmaryn 4 gałązki
cytryna 2 sztuk
cukier puder 100 gramów
cukier trzcinowy 50 gramówWykonanie:
Cukier zalać szklanka zimnej
wody, mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż
cukier się rozpuści. Gotować 10 minut, aż odparuje trochę
wody. Z wyszorowanych
cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Oczyścić
owoce i
rozmaryn, osączyć. duże
śliwki przeciąć na pół lub na ćwiartki. Do
syropu włożyć
rozmaryn oraz
śliwki i podgrzewać ok. 10 minut na małym ogniu. Gdy
śliwki zmiękną, dodać
jeżyny i gotować jeszcze 2 minuty, delikatnie mieszając.
Owoce podawać nieco przestudzone, polane
syropem na gałązkach
rozmarynu. Można tez podawać z
lodami waniliowymi albo
jogurtem.Uwagi:
Śliwki można zastąpic
nektarynkami lub
morelami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: