Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
cukier 0,75 szklanek
jajka 1 sztuk
sól 1 szczypta
margaryna 0,5 kilogramów
mąka 0,75 kilogramów
jabłka 2 kilogramów
miód 100 mililitrów
cukier 0,5 szklanek
płatki migdałowe 100 gramówWykonanie:Do przesianej
mąki dodać
cukier,
margarynę,
jajko oraz sol i posiekać nożem, a
potem szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folie i włożyć na 2 godziny do lodówki.Rozwałkowanym
ciastem wyłożyć dużą blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Obrane
jabłka pokroić w ósemki, usuwając gniazda nasienne. Pokrojone
jabłka włożyć do garnka, dodać
miód, pół szklanki
cukru i odrobinę
margaryny. Karmelizować na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając i nie dopuszczając do rozgotowania.
Jabłka wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać
płatkami migdałowymi i piec jeszcze 35 minut w 170 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: