Wykonanie
Ciasteczka kanadyjskie nie są skomplikowane w zrobieniu, ale za to bardzo smaczne. Mają ten cudowny korzenny smaczek, a ich konsystencja jest niesamowita. Są takie chrupkie, a w głębi wydają się sypkie, ale takie nie są. W każdym razie smakują niesamowicie i polecam zwłaszcza tym, który nie lubią bawić się w wałkowanie i wykrawanie
ciastek foremkami.



Składniki:300g
masła 82% lub
margaryny220g
miodu (lub 120g
syropu klonowego i 100g
miodu)1
jajko½ łyżeczki
soli1 ½ łyżeczki
sody3 łyżeczki
przyprawy do piernika100g
migdałów (mielonych lub drobno siekanych)500g
mąkiDodatkowo:½ szklanki
cukruOkoło 50g
płatków migdałowychDo
mąki dodajemy
sodę,
sól,
przyprawę do piernika i
migdały. Wszystko razem mieszamy, dodajemy
miód,
żółtko i
masło. Wszystko razem dobrze zagniatamy, po czym urywamy po kawałku ciasta i robimy z niego wałki o średnicy mniej więcej 3cm i długości około 15cm. Wałki ciasta układamy w odstępach na desce, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 3 godziny.Po wyjęciu ciasta z lodówki, każdy wałek smarujemy niezbyt mocno rozmąconym
białkiem i dobrze obtaczamy w cukrze. Następnie wałek kładziemy na desce i kroimy w plastry grubości około pół centymetra. Plastry ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminem pozostawiając
między nimi odstępy, by się nie zlepiły. Po ułożeniu wszystkich
ciastek na arkusze papieru, smarujemy je
białkiem i posypujemy
płatkami migdałów.
Ciasteczka pieczemy na złotobrązowy kolor, około 7 – 15 minut w 170 ⁰ C.Po upieczeniu i wystudzeniu
ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętych puszkach, by nie straciły aromatu.

R E K L A M A