ßßß
Ciasteczka kanadyjskie nie są skomplikowane w zrobieniu, ale za to bardzo smaczne. Mają ten cudowny korzenny smaczek, a ich konsystencja jest niesamowita. Są takie chrupkie, a w głębi wydają się sypkie, ale takie nie są. W każdym razie smakują niesamowicie i polecam zwłaszcza tym, który nie lubią bawić się w wałkowanie i wykrawanie ciastek foremkami.

Składniki:300g masła 82% lub margaryny220g miodu (lub 120g syropu klonowego i 100g miodu)1 jajko½ łyżeczki soli1 ½ łyżeczki sody3 łyżeczki przyprawy do piernika100g migdałów (mielonych lub drobno siekanych)500g mąkiDodatkowo:½ szklanki cukruOkoło 50g płatków migdałowychDo mąki dodajemy sodę, sól, przyprawę do piernika i migdały. Wszystko razem mieszamy, dodajemy miód, żółtko i masło. Wszystko razem dobrze zagniatamy, po czym urywamy po kawałku ciasta i robimy z niego wałki o średnicy mniej więcej 3cm i długości około 15cm. Wałki ciasta układamy w odstępach na desce, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 3 godziny.Po wyjęciu ciasta z lodówki, każdy wałek smarujemy niezbyt mocno rozmąconym białkiem i dobrze obtaczamy w cukrze. Następnie wałek kładziemy na desce i kroimy w plastry grubości około pół centymetra. Plastry ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminem pozostawiając między nimi odstępy, by się nie zlepiły. Po ułożeniu wszystkich ciastek na arkusze papieru, smarujemy je białkiem i posypujemy płatkami migdałów.Ciasteczka pieczemy na złotobrązowy kolor, około 7 – 15 minut w 170 ⁰ C.Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętych puszkach, by nie straciły aromatu.
R E K L A M A