ßßß Cookit - przepis na Wymię á la cielęcina

Wymię á la cielęcina

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 3
(z pieczeniem / smażeniem): 95 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
wymienie 50 dekagramów
liście laurowe 1 sztuk
vegeta 1 łyżek stołowych
jajko 1 sztuk
bułka tarta 1 szklanek
mąka 2 sztuk
margaryna 6 dekagramów
masło 1 łyżek stołowych
pieprz ziarnisty 6 sztuk
sól według uznania
Wykonanie:
Wymię namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 4-5 godzin. Wyjąć, wypłukać, odcisnąć. Kilka razy obgotować, zalewając coraz nowym wrzątkiem. Obgotowane wymię zalać w szybkowarze gorącą wodą, posolić, włożyć listek laurowy, pieprz i przyprawę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 80 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Ugotowane wymię pokroić na plastry grubości 1 cm, każdy posypać solą i pieprzem obtoczyć w rozbitym z mąką jaju, a potem w bułce tartej i obrumienić na tłuszczu z obu stron. Przy podawaniu na gorąco na każdy położyć kawałek surowego masła. Tak przyrządzone wymię smakuje jak cielęcina.
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1893/Wymie-á-la-cielecina