Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
drożdże 40 gramów
mąka 750 gramów
cukier 120 gramów
morele suszone 200 gramów
jajka 1 sztuk
żółtka 2 sztuk
masło 100 gramów
sól według uznaniaskórka z
limonki - otarta 1 sztuk
cukier puder 150 gramów
sok z limonki 3 łyżek stołowychWykonanie:Wymieszać
drożdże ze 100 ml letniej
wody i wlać do 500g przesianej
maki, dodać łyżkę
cukru i lekko przemieszać, odstawić na 20 minut.
Potem dolać jeszcze szklankę letniej
wody i wyrobić ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.Zagotować 6 łyżek
wody, wsypać resztę
cukru i mieszać, aż się rozpuści. Dodać
jajko i
żółtka i ubijać, aż powstanie gęsta masą. Stopić
masło. Ciasto zagnieść z pozostałą
mąką i 1/2 łyżeczki
soli. Wyrabiając, powoli dodać
masło i masę jajeczną, a na końcu starta skórkę i posiekane
morele. Z ciasta uformować 12 równych kulek, umieścić je w foremkach o wysokości ok. 6 cm i odstawić na 10 minut. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Cukier puder utrzeć z
sokiem z limonki i polukrować
ciasteczka.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: