ßßß Cookit - przepis na Słodka tarta

Słodka tarta

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
biszkopty 200 gramów
masło 100 gramów
Krówki 15 sztuk
truskawki 300 gramów
śmietana kremowa 200 mililitrów
śmietana 2 łyżek stołowych
cukier puder 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Średniej wielkości formę do tarty wyłożyć folią. Rozpuścić masło. Biszkopty rozgnieść tłuczkiem w foliowym woreczku i wymieszać z masłem. Masą wypełnić naczynie do tarty, na masę nałożyć folię i docisnąć. Formę wstawić na 40 minut do lodówki.
Oczyszczone truskawki pokroić na połówki lub plastry. Do rondelka włożyć cukierki, dodać 2 łyżki śmietany i podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając, aż cukierki się rozpuszczą. Schłodzoną kremówkę ubić z łyżka cukru.
Ciasto wyjąć z lodówki, delikatnie przełożyć na talerz, polać masą toffi, na wierzchu rozłożyć bita śmietanę, a na niej truskawki.
Uwagi:
Truskawki można zastąpić borówkami, malinami, plasterkami nektarynek.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10204/Slodka-tarta