Wykonanie
« Powrót  
WieprzowinaDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 135 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
boczek 75 dekagramów
sos sojowy 4.5 łyżek stołowych
olej według uznania
imbir 1 łyżek deserowych
wywar 1.25 szklanek
wódka 3 łyżek stołowych
cukier 1.5 łyżek stołowych
anyż gwiazdkowaty 3 sztukWykonanie:
Mięso podzielić na 4 równe kawałki, włożyć do gotującej
wody, gotować 5 min, odcedzić, wypłukać pod zimną
wodą, osuszyć. Natrzeć ze wszystkich stron
sosem sojowym, szczególnie mocno skórę, odstawić do przesuszenia.
Olej mocno rozgrzać na dużym ogniu, sprawdzić temperaturę, zmniejszyć płomień na średni, włożyć
mięso i smażyć 4 min, osączyć z tłuszczu. Włożyć do płaskiego garnka, skórą do dołu, wlać zamieszany sos przyprawowy, doprowadzić do zagotowania, obracać kilkakrotnie trzymając na średnim ogniu minutę. Garnek z
mięsem ustawić na wkładce do gotowania na parze, przykryć, gotować na parze aż
mięso stanie się bardzo miękkie, około 2 godz. Ostrożnie wyjąć garnek,
mięso przełożyć na półmisek, polać sosem z garnka. Podawać na gorąco lub na zimno. Proporcje: dla 4-6 osób - jako danie główne, z
ryżem, lub na zimno na 10 - 12 porcji, kiedy podajemy inne potrawyUwagi:Świeżeży
chudy boczek lub
wieprzowa łopatka ze skórą,
wywar lub rosół lub
woda,
wódka lub
wytrawne białe wino, gwiazdki
anyżu lub 1/2 łyżeczki
anyżu lub
kopru włoskiegoKuchnia ChińskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: