ßßß Cookit - przepis na Ryż

Ryż

Wykonanie

« Powrót  
Ryż
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ryż 25 dekagramów
smalec 4 łyżek stołowych
cukier 8 łyżek stołowych
owoce kandyzowane 15 dekagramów
Wykonanie:
Ryż wypłukać w kilku wodach, odcedzić, zalać czystą wodą, pozostawić na 2 godz., odcedzić. Owoce kandyzowane pokrajać w równe małe kostki (orzechy grubo posiekać, skórkę w cukrze pokrajać w drobną kostkę). 2 litry wody zagotować, wsypać ryż, gotować 5 minut, odcedzić, dokładnie osączyć, wymieszać z 2 łyżkami smalcu i 8 łyżkami cukru, odstawić do wystudzenia. Miskę (o takiej objętości, aby zmieścił się ryż) wysmarować łyżką smalcu. Ułożyć deseń z 1-2 łyżek kandyzowanych owoców na dnie miski. Pozostałe owoce wymieszaę z ryżem, włożyę do miski tak, aby nie naruszyę deseniu. Gotowaę na parze pod przykryciem 1 1/2 godz. Pół szklanki cukru wsypaę do rondla, wlaę wodź, mieszając doprowadzię do zagotowania, gotowaę aż płyn zgźstnieje do konsystencji śmietanki. Zestawię z ognia, dodać miód lub przetartą konfiturę, wymieszać, gotować jeszcze minutę. Przecedzić, przestudzić. Miskę z ryżem przykryć talerzem, szybkim ruchem odwrócić tak, aby ryż znalazł się na talerzu, polać sosem. Podawać na gorąco lub na zimno.
Uwagi:
Kandyzowane owoce lub mieszanka włoskich orzechów, rodzynek, skórki pomarańczowej w cukrze, osączone wiśnie w konfiturze
Sos: 1/2 szklanka cukru 1 szklanka wody 1 łyżka miodu lub konfitur z róży
Ciasta i Desery
Kuchnia Chińska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1445/Ryz-