Wykonanie
« Powrót  
RyżDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ryż 25 dekagramów
smalec 4 łyżek stołowych
cukier 8 łyżek stołowych
owoce kandyzowane 15 dekagramówWykonanie:
Ryż wypłukać w kilku wodach, odcedzić, zalać czystą
wodą, pozostawić na 2 godz., odcedzić.
Owoce kandyzowane pokrajać w równe małe kostki (
orzechy grubo posiekać, skórkę w cukrze pokrajać w drobną kostkę). 2 litry
wody zagotować, wsypać
ryż, gotować 5 minut, odcedzić, dokładnie osączyć, wymieszać z 2 łyżkami
smalcu i 8 łyżkami
cukru, odstawić do wystudzenia. Miskę (o takiej objętości, aby zmieścił się
ryż) wysmarować łyżką
smalcu. Ułożyć deseń z 1-2 łyżek kandyzowanych
owoców na dnie miski. Pozostałe
owoce wymieszaę z
ryżem, włożyę do miski tak, aby nie naruszyę deseniu. Gotowaę na parze pod przykryciem 1 1/2 godz. Pół szklanki
cukru wsypaę do rondla, wlaę
wodź, mieszając doprowadzię do zagotowania, gotowaę aż płyn zgźstnieje do konsystencji
śmietanki. Zestawię z ognia, dodać
miód lub przetartą
konfiturę, wymieszać, gotować jeszcze minutę. Przecedzić, przestudzić. Miskę z
ryżem przykryć talerzem, szybkim ruchem odwrócić tak, aby
ryż znalazł się na talerzu, polać sosem. Podawać na gorąco lub na zimno.Uwagi:Kandyzowane
owoce lub mieszanka
włoskich orzechów,
rodzynek,
skórki pomarańczowej w cukrze, osączone
wiśnie w
konfiturzeSos: 1/2 szklanka
cukru 1 szklanka
wody 1 łyżka
miodu lub
konfitur z różyCiasta i DeseryKuchnia ChińskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: