Wykonanie
Chodziłam i chodziłam... niestety nie udało mi się kupić pszenicy - zatem kutia w wersji z pęczakiem. Równie smaczna. Wprowadziłam kilka zmian w tradycyjnym przepisie aby uzyskać nieco mniej słodki (zasładzający) efekt.SKŁADNIKI: na około 6 osób (wiadomo, że tego dania ze względu na słodkość nie da się zjeść dużo)70 g pęczaku100 g
maku1 łyżka
miodu1
cukier waniliowy90 g
cukru60 g
płatków migdałów60 g
orzechów laskowych60 g
orzechów włoskich60 g
rodzynek1 łyżka
skórki pomarańczowej1/4 szklanki
wodyPrzygotowanie
maku:wersja wolna:
mak zalać wrzątkiem, odcedzić, zalać raz jeszcze i zostawić na 8 godzin.wersja przyśpieszona:
mak zalać wrzątkiem, odcedzić, zalać wrzątkiem raz jeszcze i pogotować na wolnym ogniu ok 30 min
Mak odcedzić na sitku o maleńkich oczkach a następnie 3
razy zmielić maszynką do
mięsa (ja używam do tego blendera - wtedy rozdrabniam tylko raz.)Do
maku należy dodać
miód oraz rozpuszczony w wodzie
cukier i
cukier waniliowy. Dodać również
płatki migdałów i
skórkę pomarańczową.Pęczak ugotować ale nie rozgotować i odcedzić.
Orzechy i
rodzynki pomoczyć we wrzątku ok 10 min,
potem odcedzić i rozdrobnić (lekko posiekać).
Orzechy oraz pęczak należy połączyć z masą
makową. Wstawić na kilka godzin do lodówki i gotowe :)Prawda że banalnie proste ?! :)SMACZNEGO