Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1.5 szklanek
mleko 0.5 szklanek
jajko 1 sztuk
cukier 1 łyżek deserowych
cukier waniliowy 1 łyżek deserowych
drożdże 25 gramów
wódka 1 łyżek stołowych
sól według uznania
cukier puder według uznaniaWykonanie:
Drożdże rozprowadzić w szklance z łyżeczką
cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Do naczynia dać przesianą
mąkę, szczyptę
soli,
cukier waniliowy,
jajko,
mleko,
wódkę i rozczyn. Drewnianą łyżką wyrobić ciasto na jednolitą masę i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, to można zaczynać smażyć racuchy. Ciasto kłaść łyżką na rozgrzany
olej, na patelni. Smażyć na małym ogniu, na rumiano z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku i obsypać przez sitko
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: michal.kluczynskiData: 2010-08-22No to ja rozumiem, wyszły piękne i ładnie urosły :) Ja dodałem zamiast 0.5 szkl.
mleka 3/4 no i dokroiłem jabłuszka. Pycha!Autor: bulbayData: 2010-06-02Bardzo dobreDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: