ßßß Cookit - przepis na Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1.5 szklanek
mleko 0.5 szklanek
jajko 1 sztuk
cukier 1 łyżek deserowych
cukier waniliowy 1 łyżek deserowych
drożdże 25 gramów
wódka 1 łyżek stołowych
sól według uznania
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Drożdże rozprowadzić w szklance z łyżeczką cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Do naczynia dać przesianą mąkę, szczyptę soli, cukier waniliowy, jajko, mleko, wódkę i rozczyn. Drewnianą łyżką wyrobić ciasto na jednolitą masę i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, to można zaczynać smażyć racuchy. Ciasto kłaść łyżką na rozgrzany olej, na patelni. Smażyć na małym ogniu, na rumiano z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku i obsypać przez sitko cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: michal.kluczynski
Data: 2010-08-22
No to ja rozumiem, wyszły piękne i ładnie urosły :) Ja dodałem zamiast 0.5 szkl. mleka 3/4 no i dokroiłem jabłuszka. Pycha!
Autor: bulbay
Data: 2010-06-02
Bardzo dobre
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3890/Racuchy-drozdzowe