Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
wieprzowina bez kości 45 dekagramów
jabłko kwaskowate 1 sztuk
śliwki suszone 10 sztuk
margaryna 2 łyżek stołowych
śmietana 0.5 szklanekrosół 1 szklanek
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
sól według uznaniaWykonanie:
Mięso pokrajać w poprzek włókien, uformować jeden lub dwa duże plastry i zbić je tłuczkiem. Na
mięsie ułożyć wymoczone i pozbawione pestek
śliwki oraz
jabłka obrane i pokrajane w cienkie talarki. Całość zwinąć w wałek i obwiązać nitką. Następnie obsmażyć dość silnie na rozgrzanej
margarynie, posolić, podlać rosołem i udusić do miękkości. W
śmietance rozmieszać
mąkę ziemniaczaną i wlać do utworzonego sosu. Zagotować. Usunąć
nitki,
mięso pokrajać na plastry o grubości 2 cm, ułożyć na półmisku i polać sosem. Podawać z sypkim
ryżem.Uwagi:chude
mięso wieprzowe (najlepiej
szynka), rosół może być z kostkiPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: