ßßß Cookit - przepis na Rolada wieprzowa

Rolada wieprzowa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
wieprzowina bez kości 45 dekagramów
jabłko kwaskowate 1 sztuk
śliwki suszone 10 sztuk
margaryna 2 łyżek stołowych
śmietana 0.5 szklanek
rosół 1 szklanek
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
sól według uznania
Wykonanie:
Mięso pokrajać w poprzek włókien, uformować jeden lub dwa duże plastry i zbić je tłuczkiem. Na mięsie ułożyć wymoczone i pozbawione pestek śliwki oraz jabłka obrane i pokrajane w cienkie talarki. Całość zwinąć w wałek i obwiązać nitką. Następnie obsmażyć dość silnie na rozgrzanej margarynie, posolić, podlać rosołem i udusić do miękkości. W śmietance rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do utworzonego sosu. Zagotować. Usunąć nitki, mięso pokrajać na plastry o grubości 2 cm, ułożyć na półmisku i polać sosem. Podawać z sypkim ryżem.
Uwagi:
chude mięso wieprzowe (najlepiej szynka), rosół może być z kostki
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1710/Rolada-wieprzowa