Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
imbir świeży 1 sztuk
dymka według uznania
wieprzowina bez kości 400 gramów
mięso krabów 115 gramówsok z
imbiru 1 łyżek stołowych
sól według uznania
mąka kukurydziana 1 łyżek stołowych
olej według uznania
kapusta pekińska liście 4 sztuk
sherry wytrawne 1 łyżek stołowych
woda 0.25 szklanek
wywar 3 szklanek
cukier 2 łyżek deserowych
sos sojowy 2 łyżek stołowychWykonanie:Namoczyć plasterki
imbiru i postrzępioną
dymkę, aby
woda nabrała smaku (można jej użyć do innych potraw). Do dużego rondla włożyć
mięso, odcedzone
kraby, posiekaną
dymkę, zalać
sokiem z
imbiru, posypać
solą i
mąką. Dokładnie wyrobić ręką. Z masy uformować 4 duże kulki. Smażyć na gorącym głębokim
oleju, aż się zarumienia na brązowy kolor. Liście
kapusty sparzyć na gorącym
oleju, następnie ułożyć na dnie lekko natłuszczonego naczynia do pieczenia lub rondla. Na nich ułożyć pulpety, skropić
sherry, zalać
wywarem zmieszanym z
cukrem i
sosem sojowym, przykryć i gotować na dużym ogniu 15 minut. Następnie zmniejszyć ogień i dalej gotować 45 minut. Zamiast gotowania pulpety można upiec w żaroodpornym naczyniu w piekarniku. Piec początkowo w wysokiej, a następnie w niższej temperaturze. Czas pieczenia taki sam jak gotowania.Uwagi:
imbir pokrojony w cienkie plasterki,
mięso krabów z puszkiKuchnia ChińskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: