ßßß Cookit - przepis na Pulpety z wieprzowiny i krabów

Pulpety z wieprzowiny i krabów

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
imbir świeży 1 sztuk
dymka według uznania
wieprzowina bez kości 400 gramów
mięso krabów 115 gramów
sok z imbiru 1 łyżek stołowych
sól według uznania
mąka kukurydziana 1 łyżek stołowych
olej według uznania
kapusta pekińska liście 4 sztuk
sherry wytrawne 1 łyżek stołowych
woda 0.25 szklanek
wywar 3 szklanek
cukier 2 łyżek deserowych
sos sojowy 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Namoczyć plasterki imbiru i postrzępioną dymkę, aby woda nabrała smaku (można jej użyć do innych potraw). Do dużego rondla włożyć mięso, odcedzone kraby, posiekaną dymkę, zalać sokiem z imbiru, posypać solą i mąką. Dokładnie wyrobić ręką. Z masy uformować 4 duże kulki. Smażyć na gorącym głębokim oleju, aż się zarumienia na brązowy kolor. Liście kapusty sparzyć na gorącym oleju, następnie ułożyć na dnie lekko natłuszczonego naczynia do pieczenia lub rondla. Na nich ułożyć pulpety, skropić sherry, zalać wywarem zmieszanym z cukrem i sosem sojowym, przykryć i gotować na dużym ogniu 15 minut. Następnie zmniejszyć ogień i dalej gotować 45 minut. Zamiast gotowania pulpety można upiec w żaroodpornym naczyniu w piekarniku. Piec początkowo w wysokiej, a następnie w niższej temperaturze. Czas pieczenia taki sam jak gotowania.
Uwagi:
imbir pokrojony w cienkie plasterki, mięso krabów z puszki
Kuchnia Chińska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1143/Pulpety-z-wieprzowiny-i-krabow