Wykonanie
Odkąd kupiłam woka co jakiś czas wypróbowuję nowe dania. Dzisiejszy przepis pochodzi z książki "Szybko i smacznie. Potrawy z woka". Faktycznie przygotowanie tego dania nie zajmie dużo czasu, a jest smaczne i sycące. W smaku dość delikatne, nie jest ostre./sugerowane 4 porcje/0,5 kg
filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w wąskie paski3 łyżeczki
mąki kukurydzianej0,5 łyżeczki
przyprawy 5 smaków0,5 łyżeczki
soli150g zblanszowanych
migdałów (u mnie w płatkach)1,5 łyżeczki świeżego korzenia
imbiru, drobno posiekanego lub startego na tarce1 żabek
czosnku, rozdrobniony2 łyżki
wytrawnego sherry (ja miałam tylko słodkie i takiego użyłam)1 łyżeczka
cukru brązowego1 łyżeczka
sosu sojowego2 łyżeczki
mąki kukurydzianej + 1/3 szklanki
wody200 g różyczek
brokułu, zblanszowanych (u mnie
brokuł mrożony; przed dodaniem do potrawy należy go rozmrozić)
olej do smażenia
Mięso umieścić w misce, wsypać
mąkę kukurydzianą,
przyprawę 5 smaków i
sól, wymieszać i odstawić.Do woka wlać
olej do wysokości 2,5cm, rozgrzać i smażyć
migdały, aż ładnie się zarumienią (mieszamy co jakiś czas, by uniknąć przypalenia). Wykładamy
migdały ma miseczkę wyłożoną ręcznikiem papierowym (najlepiej użyć łyżki cedzakowej).Na ten sam tłuszcz wrzucamy
imbir i
czosnek. Chwilę smażymy, a następnie dorzucamy
połowę mięsa, smażymy na dużym ogniu, aż się zarumieni i będzie miękkie. Wykładamy na papierowy ręcznik i smażymy kolejną porcję
mięsa postępując w ten sam sposób. Następnie odlewamy z woka tłuszcz zostawiać go tylko odrobinę na dnie. Wkładamy z powrotem
mięso, wlewamy
sherry,
sos sojowy, wsypujemy
cukier. Całość zalewamy
mąką kukurydzianą rozprowadzoną w wodzie. Dodajemy
brokuł i
migdały i podgrzewamy całość, mieszając, aż sos zgęstnieje, a
brokuł będzie miękki (w razie potrzeby podlać
wodą). Podawać z
ryżem.