ßßß Cookit - przepis na Kurczak z brokułami i migdałami z woka

Kurczak z brokułami i migdałami z woka

nazwa

Wykonanie

Odkąd kupiłam woka co jakiś czas wypróbowuję nowe dania. Dzisiejszy przepis pochodzi z książki "Szybko i smacznie. Potrawy z woka". Faktycznie przygotowanie tego dania nie zajmie dużo czasu, a jest smaczne i sycące. W smaku dość delikatne, nie jest ostre.
/sugerowane 4 porcje/
0,5 kg filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w wąskie paski
3 łyżeczki mąki kukurydzianej
0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków
0,5 łyżeczki soli
150g zblanszowanych migdałów (u mnie w płatkach)
1,5 łyżeczki świeżego korzenia imbiru, drobno posiekanego lub startego na tarce
1 żabek czosnku, rozdrobniony
2 łyżki wytrawnego sherry (ja miałam tylko słodkie i takiego użyłam)
1 łyżeczka cukru brązowego
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej + 1/3 szklanki wody
200 g różyczek brokułu, zblanszowanych (u mnie brokuł mrożony; przed dodaniem do potrawy należy go rozmrozić)
olej do smażenia
Mięso umieścić w misce, wsypać mąkę kukurydzianą, przyprawę 5 smaków i sól, wymieszać i odstawić.
Do woka wlać olej do wysokości 2,5cm, rozgrzać i smażyć migdały, aż ładnie się zarumienią (mieszamy co jakiś czas, by uniknąć przypalenia). Wykładamy migdały ma miseczkę wyłożoną ręcznikiem papierowym (najlepiej użyć łyżki cedzakowej).
Na ten sam tłuszcz wrzucamy imbir i czosnek. Chwilę smażymy, a następnie dorzucamy połowę mięsa, smażymy na dużym ogniu, aż się zarumieni i będzie miękkie. Wykładamy na papierowy ręcznik i smażymy kolejną porcję mięsa postępując w ten sam sposób. Następnie odlewamy z woka tłuszcz zostawiać go tylko odrobinę na dnie. Wkładamy z powrotem mięso, wlewamy sherry, sos sojowy, wsypujemy cukier. Całość zalewamy mąką kukurydzianą rozprowadzoną w wodzie. Dodajemy brokuł i migdały i podgrzewamy całość, mieszając, aż sos zgęstnieje, a brokuł będzie miękki (w razie potrzeby podlać wodą). Podawać z ryżem.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2015/11/Kurczak-z-brokulami-i-migdalami-z-woka.html