Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
orzechy laskowe 250 gramów
miód 150 mililitrów
woda 150 mililitrów
cukier 350 gramów
cukier waniliowy według uznania
białko 5 sztuk
wafle 4 sztukWykonanie:
Orzechy podsuszyć w piekarniku,zetrzeć z nich skórkę .Słoik z
miodem wstawić do gorącej kąpieli
wodnej by
miód się upłynnił.
Wodę zagotować z
cukrem i
cukrem waniliowym.Lekko przestudzić, dodać
miód, ponownie podgrzać.
Białka ubić na sztywno.Dalej ubijając dodać cienkim strumieniem gorący
syrop.Całość ubijać na parze, do czasu aż masa zgęstnieje i zacznie się rwać. Wtedy naczynie zdjąć z ognia i masę ubijać do czasu, aż przestygnie.Masę połączyć z
orzechami.Jeszcze ciepłą masę rozłożyć na dwa
andruty,przykryć pozostałymi
andrutami.Obciążyć deseczką, lekko rozwałkować, odstawić by masa zastygła.Uwagi:Nugat zastyga bardzo długo, nawet dobę!By przyspieszyć ten proces można wstawić do lodówki( po przestudzeniu).Gotowy nugat kroi się przy pomocy zwilżonego noża. Moja rada:masę nugatową można wylać na
wafle tortowe lub na pergamin, poruszoną
mąką ziemniaczaną i
cukrem pudrem. Zamiast
orzechów laskowych można też dodawać
orzechy włoskie,
pistacjowe czy ziemne- całe lub posiekane.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: lolData: 2008-01-19pysia
mogę jeść to cały czsDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: