ßßß Cookit - przepis na Nugat z orzechami laskowymi

Nugat z orzechami laskowymi

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
orzechy laskowe 250 gramów
miód 150 mililitrów
woda 150 mililitrów
cukier 350 gramów
cukier waniliowy według uznania
białko 5 sztuk
wafle 4 sztuk
Wykonanie:
Orzechy podsuszyć w piekarniku,zetrzeć z nich skórkę .
Słoik z miodem wstawić do gorącej kąpieli wodnej by miód się upłynnił.
Wodę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Lekko przestudzić, dodać miód, ponownie podgrzać.
Białka ubić na sztywno.
Dalej ubijając dodać cienkim strumieniem gorący syrop.
Całość ubijać na parze, do czasu aż masa zgęstnieje i zacznie się rwać. Wtedy naczynie zdjąć z ognia i masę ubijać do czasu, aż przestygnie.
Masę połączyć z orzechami.
Jeszcze ciepłą masę rozłożyć na dwa andruty,przykryć pozostałymi andrutami.
Obciążyć deseczką, lekko rozwałkować, odstawić by masa zastygła.
Uwagi:
Nugat zastyga bardzo długo, nawet dobę!
By przyspieszyć ten proces można wstawić do lodówki( po przestudzeniu).
Gotowy nugat kroi się przy pomocy zwilżonego noża. Moja rada:
masę nugatową można wylać na wafle tortowe lub na pergamin, poruszoną mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. Zamiast orzechów laskowych można też dodawać orzechy włoskie, pistacjowe czy ziemne- całe lub posiekane.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: lol
Data: 2008-01-19
pysia mogę jeść to cały czs
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3326/Nugat-z-orzechami-laskowymi