ßßß Cookit - przepis na MORELE W MIODZIE NA ZIMĘ

MORELE W MIODZIE NA ZIMĘ

nazwa

Wykonanie

Zawekowane już dawno w słoiczkach, czekały na swoją kolej. Te owoce dla mnie maja lekki posmak goryczki, więc zaprawiając je na zimę dodałam nieco miodu i cukru waniliowego. Na razie nie otwierałam, żeby sprawdzić, jak smakują. Przyjdzie na to pora, kiedy lato będzie już wspomnieniem…
morele
syrop:
litr wody
½ szklanki cukru
2 łyżki miodu
3 łyżeczki cukru waniliowego
Morele poprzedzielać na pół i usunąć pestki. Cukry i miód zalać gorącą wodą, rozpuścić. Wystudzić i letnim zalewać morele w wyparzonych słoiczkach. Pasteryzować około 20 minut. Zostawić słoiki do ostudzenia w garnku, w którym się gotowały pod przykryciem, bo to wzmacnia aromat i podkreśla kolor. Smacznego!
Źródło:http://grazynagotuje.pl/morele-w-miodzie