Wykonanie
Zimą, gdy za oknem śnieg i mróz fantastycznie się sięga po własnoręcznie przyrządzone
przetwory. Takie słoiki
dżemów, czy
konfitur są dużo zdrowsze niż gotowe, gdyż nie zawierają rozmaitych zagęszczaczy czy różnych E. Ponadto przypominają nam ciepłe promienie słońca i letnie dni. Smakują zawsze wyśmienicie, nieporównywalnie lepiej niż słoiki sklepowe. Umieszczamy w nich nie tylko sprawdzone
owoce i znane nam proporcje słodkości, ale też odrobinę miłości. Jednak by w chłodne wieczory delektować się np.
konfiturą morelową, za jej przyrządzenie trzeba zabrać się już dzisiaj. Oto bardzo prosty przepis na pyszne
konfitury morelowe.
Czas przygotowania: 2,5hIlość porcji: 2 słoikiSkładniki:1kg wypestkowanych
moreli¾ szklanki
cukru¾ szklanki
wodyMorele myjemy dokładnie pod bieżącą
wodą i wyjmujemy pestki. Następnie umieszczamy na głębokiej patelni i podsypujemy
cukrem oraz podlewamy
wodą. Ilość
cukru można zmieniać w zależności od słodkości
owoców. Ustawiamy patelnie na średnim ogniu i czekamy aż
woda zacznie lekko wrzeć, zmniejszamy ogień. Zostawimy na około 2 godzin aby „pykało”. Co jakiś czas mieszamy.
Woda, którą dolaliśmy powinna się w tym czasie zredukować. Przygotowujemy suche i czyste słoiki (my zawsze przed nałożeniem
konfitur, czy
dżemów umieszczamy je w zmywarce by
mieć pewność co do ich czystości). Po około dwóch godzinach gorące
konfitury nakładamy do słoików, wycieramy brzegi i zakręcamy. Ustawiamy słoiki do góry dnem. Odczekujemy jakieś pół godzinki i gotowe! Proponujemy jeszcze opisać nasze
konfitury, by zimą nie pomylić
przetworów. Warto również napisać datę przyrządzenia.