ßßß Cookit - przepis na Mus z czekolady

Mus z czekolady

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
śmietana 200 mililitrów
czekolada gorzka 100 gramów
cukier puder 4 łyżek stołowych
likier migdałowy 3 łyżek stołowych
trufle 4 sztuk
Wykonanie:
4 pojemniczki lub nieduże szklanki, po ok. 150 ml, wyłożyć folią (góra powinna wystawać ponad brzeg naczynia, aby łatwo można było wyjąć mus).
Połamana czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej i wymieszać. Zmiksować śmietanę z cukrem pudrem, dodać likier oraz rozpuszczona czekoladę. mus przełożyć do przygotowanych naczyń, wyrównać powierzchnię i wstawić szklanki na 2 godziny do lodówki lub na noc.
Pociągając za wystającą folię, mus wyjąć z naczyń. odwrócić go na talerz i zdjąć folię. Na górze deseru położyć ulubiona truflę i płatek róży.
Uwagi:
Likier migdałowy można zastąpić likierem czekoladowym lub kawowym. A truflę inna czekoladką, migdałami, orzechami lub starta czekoladą.
Mus można włożyć do pojemników bez folii i wybrać ze środka nożem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10181/Mus-z-czekolady