ßßß Cookit - przepis na Delicje z marcepanem

Delicje z marcepanem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 30
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
czekolada gorzka 175 gramów
czekolada mleczna 150 gramów
śmietana kremowa 100 gramów
cukier puder 50 gramów
likier migdałowy według uznania
wiórki kokosowe 25 gramów
masło 100 gramów
pistacje 50 gramów
marcepan 200 gramów
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Połamane, wymieszane obie czekolady, 25g odłożyć, a resztę stopić w kąpieli wodnej. Podgrzać śmietanę z 4 łyżkami likieru i w tym stopić masło, dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Połączyć z czekoladowa polewą i chłodzić 60 minut.
Pistacje zmielić (trochę odłożyć do dekoracji) i zagnieść z marcepanem oraz cukrem pudrem na gładką masę. Połowę masy rozwałkować na blacie posypanym cukrem pudrem, na prostokąt o wymiarach 16x19 cm. Położyć placek marcepanowy na stolnicy i posmarować jeszcze płynna masą truflową. Pozostałe ciasto marcepanowe rozwałkować na taki sam placek i delikatnie położyć go na masie truflowej. Chłodzić ok. 2 godziny. Placek marcepanowy pokroić na paski szerokości 2,5 cm, a potem w romby długości 4 cm.
Pozostałą czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Polewa napełnić woreczki do zamrażania i naciąć róg. Polewa udekorować połowę pralinek i posypać pistacjami. Resztę posypać cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9747/Delicje-z-marcepanem