Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 30(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
czekolada gorzka 175 gramów
czekolada mleczna 150 gramów
śmietana kremowa 100 gramów
cukier puder 50 gramów
likier migdałowy według uznania
wiórki kokosowe 25 gramów
masło 100 gramów
pistacje 50 gramówmarcepan 200 gramów
cukier puder według uznaniaWykonanie:Połamane, wymieszane obie
czekolady, 25g odłożyć, a resztę stopić w kąpieli
wodnej. Podgrzać
śmietanę z 4 łyżkami
likieru i w tym stopić
masło, dodać
wiórki kokosowe i wymieszać. Połączyć z
czekoladowa polewą i chłodzić 60 minut.
Pistacje zmielić (trochę odłożyć do dekoracji) i zagnieść z marcepanem oraz
cukrem pudrem na gładką masę. Połowę masy rozwałkować na blacie posypanym
cukrem pudrem, na prostokąt o wymiarach 16x19 cm. Położyć placek marcepanowy na stolnicy i posmarować jeszcze płynna masą
truflową. Pozostałe ciasto marcepanowe rozwałkować na taki sam placek i delikatnie położyć go na
masie truflowej. Chłodzić ok. 2 godziny. Placek marcepanowy pokroić na paski szerokości 2,5 cm, a
potem w romby długości 4 cm.Pozostałą
czekoladę stopić w kąpieli
wodnej. Polewa napełnić woreczki do zamrażania i naciąć róg. Polewa udekorować połowę pralinek i posypać
pistacjami. Resztę posypać
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: