Wykonanie
W tym roku stawiam na prezenty hand made. Ich przygotowanie sprawia mi wiele radości, jednak większość moich prac pojawi się tutaj dopiero po świętach, gdyż zainteresowane osoby mogłyby zobaczyć prezenty przed wigilią... Wyjątek zrobię dla
likieru piernikowego, gdyż powędruje do babci, amatorki
likierów, która do
sieci nie zagląda :DPrzygotowanie
likieru zajęło mi maksymalnie 10 minut. Przeczytałam kilka przepisów, jednak wszystkie zawierały
rum lub
wódkę, a ja dysponowałam
spirytusem. W końcu skorzystałam z przepisu ze strony: kalejdoskopkulinarny.blogspot.com, jednak zmodyfikowałam go na własne potrzeby.Wyszedł dość mocny
likier o konsystencji musu. Jest gęsty i aromatyczny. Po prostu przepyszny :DSkładniki:100 g
gorzkiej czekolady400 ml
śmietany 30 procentowej4 łyżeczki
przyprawy do piernika150 ml
spirytusucukier puderCzekoladę rozpuścić w mikrofalówce, lub w kąpieli
wodnej, dodać
śmietanę i wymieszać energicznie. Dodać
cukru pudru wg uznania, tak by całość była dość słodka. Ja dałam ok 10 łyżek, jednak jednak wszystko zależy od tego czy ktoś lubi słodkie czy też nie. Wsypać
przyprawę do piernika, wymieszać wszystko. Dolać
spirytusu mieszając. Przelać do butelki.Wyjdzie ok 600 ml
likieru, więc pozostałe 100 ml można skonsumować na miejscu w celu degustacji :D
Likier należy przechowywać w lodówce. Mam nadzieję, że sprawdzi się jako prezent :) Wlałam go do ozdobionej przeze mnie wcześniej butelki.