Świątecznego pierniczenia nigdy dość! :-) Po pierniku staropolskim,babeczkach marchewkowo-piernikowych z lukrem,czekoladzie piernikowej oraz odchudzającym serniku pomarańczowo-piernikowym, przyszła kolej na piernikowy trunek. Gęsty, kremowy likier o smaku gorzkiej czekolady i korzennych przypraw, idealnie wpisuje się w klimat Bożego Narodzenia. Nie wymaga skomplikowanych składników. Robi się błyskawicznie. Można go przygotować dosłownie w ostatniej chwili. Jest pyszny.Miłośnikom domowych, kremowych likierów, bardzo polecam również ten przepis.Składniki:100g gorzkiej czekolady400 ml śmietanki kremówki250 ml czystej wódki100g cukru pudru3 łyżeczki przyprawy do piernikaWykonanie:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie łączymy ze śmietanką. Wsypujemy cukier puder przesiany wraz z przyprawą do piernika. Całość mieszamy aż cukier się rozpuści. Studzimy. Wlewamy wódkę. Ponownie mieszamy. Gotowy liker przelewamy do karafki lub butelki. Przechowujemy w lodówce.Życzę Wam smacznego! :-)