ßßß Cookit - przepis na likier piernikowy

likier piernikowy

nazwa

Wykonanie

Bardzo aromatyczny świąteczny likierek :)) Może być świetnym dodatkiem do deserów, lodów i sam w sobie :) Przyrządza się go błyskawicznie i w takim samym tempie znika ;-) Jeśli likier jest zbyt gęsty (czasem tak bywa), możemy go lekko rozrzedzić, dodając więcej śmietanki.
przepis pochodzi z tej strony
600 ml śmietany kremówki 30% UHT
100 gramów gorzkiej czekolady 60 - 70 % kakao
100 gramów cukru pudru
200 - 250 ml wódki czystej
2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
Czekoladę łamiemy na kawałki i topimy w kąpieli wodnej, dolewamy śmietankę, podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania, mieszamy dokładnie. Nawet jeśli na początku utworzą nam się grudki, to nic, w trakcie dalszego mieszania, one się rozpuszczą.
Następnie do ciepłej śmietanki przesiewamy stopniowo cukier puder, przyprawę do pierników, mieszamy dokładnie, studzimy do temperatury pokojowej, a następnie dolewamy wódkę, mieszamy, przelewamy do butelki i schładzamy w lodówce.
Podobno likier może przetrwać ponad 3 miesiące w warunkach chłodniczych.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/12/likier-piernikowy.html