Wykonanie
Bardzo aromatyczny świąteczny likierek :)) Może być świetnym
dodatkiem do deserów,
lodów i sam w sobie :) Przyrządza się go błyskawicznie i w takim samym tempie znika ;-) Jeśli
likier jest zbyt gęsty (czasem tak bywa), możemy go lekko rozrzedzić, dodając więcej
śmietanki.

przepis pochodzi z tej strony600 ml
śmietany kremówki 30% UHT100 gramów
gorzkiej czekolady 60 - 70 %
kakao100 gramów
cukru pudru200 - 250 ml
wódki czystej2 płaskie łyżeczki
przyprawy do piernika
Czekoladę łamiemy na kawałki i topimy w kąpieli
wodnej, dolewamy
śmietankę, podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania, mieszamy dokładnie. Nawet jeśli na początku utworzą nam się grudki, to nic, w trakcie dalszego mieszania, one się rozpuszczą.Następnie do ciepłej
śmietanki przesiewamy stopniowo
cukier puder,
przyprawę do pierników, mieszamy dokładnie, studzimy do temperatury pokojowej, a następnie dolewamy
wódkę, mieszamy, przelewamy do butelki i schładzamy w lodówce.Podobno
likier może przetrwać ponad 3 miesiące w warunkach chłodniczych.