Wykonanie
Likier na Święta Bożego Narodzenia - z
czekoladą i nutą piernikową. Jest bardzo smaczny, a robi się go błyskawicznie. Najlepiej jest go spożyć po kilku godzinach po przygotowaniu, po dobrym schłodzeniu w lodówce, gdyż wtedy jego konsystencja jest idealnie gładka a smaki zdążą się już dobrze połączyć i przeniknąć - jeśli chcemy go podać gościom, zróbmy go zatem niemalże w ostatniej chwili. Po kilkunastu godzinach,
czekolada może się nieco zestalić tworząc grudki - o czym lojalnie uprzedzam (po podgrzaniu
likier wraca do idealnie gładkiej konsystencji). Przepis z Dr. Oetker "
Drinks von A-Z" znaleziony na blogu
Majki .Składniki na 750 ml:100 g
gorzkiej czekolady (o zawartości co najmniej 50%
kakao, użyłam o zaw. 74%)400 g płynnej
śmietanki kremówki (30% tłuszczu)100 g przesianego
cukru pudru2 płaskie łyżeczki
przyprawy do piernikow (dałam 2 i 1/2)200 ml
wódkiWykonanie:
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do szklanej bądź metalowej miski. W małym rondelku zagotować
wodę, ustawić miskę na garnku i stopić
czekoladę w kapieli
wodnej (
woda w garnku powinna tylko lekko bulgotać). Dodać
śmietankę, wymieszać.Wsypać przesiany
cukier puder i tak długo mieszać, aż
cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć miskę z garnka, wsypać
przyprawę do pierników, wlać
wódkę i wszystko razem dobrze wymieszać.Gotowy
likier przelać do czystych, wyparzonych butelek (albo bez wyparzania - do butelki po
wódce). Dobrze zakręcić (lub zakorkować) butelki. Przechowywać w lodówce.
Likier jest gotowy do spożycia juz od razu po przygotowaniu, po co najmniej dwugodzinnym schłodzeniu. Jest świetnym dodatkiem do
lodów waniliowych lub innych deserów. W lodówce można go przechowywać 3-6 miesięcy.

Bądź na bieżąco, polub stronę na fb