ßßß Cookit - przepis na Świąteczny likier czekoladowo-piernikowy

Świąteczny likier czekoladowo-piernikowy

nazwa

Wykonanie

Likier na Święta Bożego Narodzenia - z czekoladą i nutą piernikową. Jest bardzo smaczny, a robi się go błyskawicznie. Najlepiej jest go spożyć po kilku godzinach po przygotowaniu, po dobrym schłodzeniu w lodówce, gdyż wtedy jego konsystencja jest idealnie gładka a smaki zdążą się już dobrze połączyć i przeniknąć - jeśli chcemy go podać gościom, zróbmy go zatem niemalże w ostatniej chwili. Po kilkunastu godzinach, czekolada może się nieco zestalić tworząc grudki - o czym lojalnie uprzedzam (po podgrzaniu likier wraca do idealnie gładkiej konsystencji). Przepis z Dr. Oetker "Drinks von A-Z" znaleziony na blogu Majki .
Składniki na 750 ml:
100 g gorzkiej czekolady (o zawartości co najmniej 50% kakao, użyłam o zaw. 74%)
400 g płynnej śmietanki kremówki (30% tłuszczu)
100 g przesianego cukru pudru
2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernikow (dałam 2 i 1/2)
200 ml wódki
Wykonanie:
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do szklanej bądź metalowej miski. W małym rondelku zagotować wodę, ustawić miskę na garnku i stopić czekoladę w kapieli wodnej (woda w garnku powinna tylko lekko bulgotać). Dodać śmietankę, wymieszać.
Wsypać przesiany cukier puder i tak długo mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć miskę z garnka, wsypać przyprawę do pierników, wlać wódkę i wszystko razem dobrze wymieszać.
Gotowy likier przelać do czystych, wyparzonych butelek (albo bez wyparzania - do butelki po wódce). Dobrze zakręcić (lub zakorkować) butelki. Przechowywać w lodówce.
Likier jest gotowy do spożycia juz od razu po przygotowaniu, po co najmniej dwugodzinnym schłodzeniu. Jest świetnym dodatkiem do lodów waniliowych lub innych deserów. W lodówce można go przechowywać 3-6 miesięcy.
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2011/12/swiateczny-likier-czekoladowo.html