Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajko 4 sztuk
margaryna 25 dekagramów
mąka pszenna 1 szklanek
mąka ziemniaczana 0.5 szklanek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
cukier 0.8 szklanek
aromat waniliowy 1 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
lody 50 dekagramów
śmietana kremówka 2 szklanek
cukier puder 3 łyżek stołowych
likier wiśniowy 3 łyżek stołowych
wiśnie koktajlowe 10 sztukWykonanie:
Jajka ubić z
cukrem na puszysty krem. Oba gatunki
mąki połączyć, wymieszać z
proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypywać do ubijanych
jajek.
Margarynę stopić i wlać do ciasta, dodać aromat i wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać
mąką i wlać do niej ciasto. Piec 45 min w piekarniku, w temp.175 st.C. Ciasto ostudzić i przekroić na dwa krążki, nakłuć je widelcem w odstępach 2,5 cm. Do każdej dziurki wlać po kilka kropel
likieru.
Śmietanę ubić z
cukrem pudrem. Krążek ciasta ułożony na talerzu pokryć
lodami i przykryć drugim krążkiem ciasta. Wierzch pokryć
bitą śmietaną, przybrać
wiśniami i wstawić do zamrażalnika na 1 godz.
AlkoholeCiasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: