ßßß Cookit - przepis na Lody w cieście piaskowym

Lody w cieście piaskowym

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajko 4 sztuk
margaryna 25 dekagramów
mąka pszenna 1 szklanek
mąka ziemniaczana 0.5 szklanek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
cukier 0.8 szklanek
aromat waniliowy 1 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
lody 50 dekagramów
śmietana kremówka 2 szklanek
cukier puder 3 łyżek stołowych
likier wiśniowy 3 łyżek stołowych
wiśnie koktajlowe 10 sztuk
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Oba gatunki mąki połączyć, wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypywać do ubijanych jajek. Margarynę stopić i wlać do ciasta, dodać aromat i wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać mąką i wlać do niej ciasto. Piec 45 min w piekarniku, w temp.175 st.C. Ciasto ostudzić i przekroić na dwa krążki, nakłuć je widelcem w odstępach 2,5 cm. Do każdej dziurki wlać po kilka kropel likieru. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Krążek ciasta ułożony na talerzu pokryć lodami i przykryć drugim krążkiem ciasta. Wierzch pokryć bitą śmietaną, przybrać wiśniami i wstawić do zamrażalnika na 1 godz.
Alkohole
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/53/Lody-w-ciescie-piaskowym