ßßß Cookit - przepis na Mongolski kociołek

Mongolski kociołek

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
jagnięcina mrożona 1 kilogramów
makaron ryżowy 55 gramów
konina 2 sztuk
kapusta pekińska 1 sztuk
szpinak 500 gramów
wywar 8 szklanek
dymka 8 sztuk
sól według uznania
sherry wytrawne 3 łyżek deserowych
sos Hoisin według uznania
sos sojowy według uznania
sos chili według uznania
musztarda według uznania
imbir 2 łyżek stołowych
jajko 6 sztuk
Wykonanie:
Wybrać odpowiednie naczynia (garnek, rondel lub naczynie do fondue z podgrzewaczem). Mięso przygotować do rozmrożenia. Kiedy tylko lekko odtaje, pokroić na cienkie niczym papier plasterki. Rozłożyć je na 6 talerzach, aby się całkowicie rozmroziło. Tofu pokroić w kostkę. Makaron moczyć 10 minut w gorącej wodzie, a następnie odcedzić i pokroić na kawałki wygodne do jedzenia. Zielone warzywa dokładnie umyć, odsączyć i porwać liście na duże kawałki, ułożyć obok mięsa. Posiekaną dymkę sztuk) włożyć do 6 czarek. Sosy wlać do sosjerek, które powinny być w zasięgu ręki każdego gościa. Zmieszać imbir z dodatkową dymką (2 sztuki) i włożyć do osobnej miseczki. Przed każdym nakryciem postawić w małej miseczce lekko roztrzepane jajko. Podgrzać rondel (lub garnek). Wlać wywar i sherry, zagotować, a następnie podgrzewać na małym ogniu. Każdy z gości zanurza kawałki mięsa i warzyw w gotującym się wywarze, jajku i innych sosach. Mięso powinno być bardzo luźne, a warzywa lekko sparzone. Kiedy mięso zostanie zjedzone, do garnka można wrzucić makaron, resztę warzyw i tofu. Podgrzewać na małym ogniu 5 minut. Jeść jak zupę, z dodatkiem pozostałych jajek (wedle uznania).
Uwagi:
Jagnięcina mrożona bez kości lub mięso wołowe, 2 porcje tofu pokrojone w cienkie plasterki
Kuchnia Chińska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1140/Mongolski-kociolek