Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
jagnięcina mrożona 1 kilogramów
makaron ryżowy 55 gramów
konina 2 sztuk
kapusta pekińska 1 sztuk
szpinak 500 gramów
wywar 8 szklanek
dymka 8 sztuk
sól według uznania
sherry wytrawne 3 łyżek deserowych
sos Hoisin według uznania
sos sojowy według uznaniasos
chili według uznania
musztarda według uznania
imbir 2 łyżek stołowych
jajko 6 sztukWykonanie:Wybrać odpowiednie naczynia (garnek, rondel lub naczynie do fondue z podgrzewaczem).
Mięso przygotować do rozmrożenia. Kiedy tylko lekko odtaje, pokroić na cienkie niczym papier plasterki. Rozłożyć je na 6 talerzach, aby się całkowicie rozmroziło.
Tofu pokroić w kostkę.
Makaron moczyć 10 minut w gorącej wodzie, a następnie odcedzić i pokroić na kawałki wygodne do jedzenia. Zielone warzywa dokładnie umyć, odsączyć i porwać liście na duże kawałki, ułożyć obok
mięsa. Posiekaną
dymkę sztuk) włożyć do 6 czarek. Sosy wlać do sosjerek, które powinny być w zasięgu ręki każdego gościa. Zmieszać
imbir z dodatkową
dymką (2 sztuki) i włożyć do osobnej miseczki. Przed każdym nakryciem postawić w małej miseczce lekko roztrzepane
jajko. Podgrzać rondel (lub garnek). Wlać
wywar i
sherry, zagotować, a następnie podgrzewać na małym ogniu. Każdy z gości zanurza kawałki
mięsa i warzyw w gotującym się wywarze,
jajku i innych sosach.
Mięso powinno być bardzo luźne, a warzywa lekko sparzone. Kiedy
mięso zostanie zjedzone, do garnka można wrzucić
makaron, resztę warzyw i
tofu. Podgrzewać na małym ogniu 5 minut. Jeść jak zupę, z dodatkiem pozostałych
jajek (wedle uznania).Uwagi:
Jagnięcina mrożona bez kości lub
mięso wołowe, 2 porcje
tofu pokrojone w cienkie plasterkiKuchnia ChińskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: