Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1 szklanek
margaryna 100 gramów
żółtka 2 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
cukier 0,5 szklanek
śmietana 2 łyżek stołowych
śliwki 1 kilogramów
białka 2 sztuk
cukier puder według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
śliwki przekroić wzdłuż na połówki i wyjąc pestki.Z przesianej
mąki,
margaryny,
żółtek,
cukru,
śmietany oraz
proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, dodać trochę
mąki - nie powinno się kleić do rąk. Owinąć w folie i włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę, wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto przykryć piana ubita z
białek lub po prostu posmarować
białkiem, a na wierzchu ułożyć połówki
śliwek przekrojona strona do góry. Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zimne ciasto posypać
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: