ßßß Cookit - przepis na Kruchy placek ze śliwkami

Kruchy placek ze śliwkami

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1 szklanek
margaryna 100 gramów
żółtka 2 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
cukier 0,5 szklanek
śmietana 2 łyżek stołowych
śliwki 1 kilogramów
białka 2 sztuk
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone śliwki przekroić wzdłuż na połówki i wyjąc pestki.
Z przesianej mąki, margaryny, żółtek, cukru, śmietany oraz proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, dodać trochę mąki - nie powinno się kleić do rąk. Owinąć w folie i włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę, wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto przykryć piana ubita z białek lub po prostu posmarować białkiem, a na wierzchu ułożyć połówki śliwek przekrojona strona do góry. Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9229/Kruchy-placek-ze-sliwkami