Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
ryż 35 dekagramów
kuropatwa 40 dekagramów
czosnek 2 ząbki
liście laurowe 1 sztuk
wino białe wytrawne 0.5 szklanek
cebula 1 sztuk
pomidor 15 dekagramów
oliwa 0.7 szklanekWykonanie:Do wysokiego garnka z pokrywką nalać pół szklanki
oliwy, podgrzać, wrzucić
czosnek, przekrojoną na pół
cebulę i
listek laurowy. Włożyć
kuropatwę, oczyszczoną, umytą i osuszoną, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 35 min. Dolać
wino, zestawić z ognia; gdy potrawa nieco ostygnie, wyjąć
mięso, a resztę zawartość przetrzeć przez sito. Wlać resztę
oliwy, zagrzać, dodać przecier i krojone w ćwiartki
pomidory (usunąć skórkę i pestki). Dusić na małym ogniu przez 5 min.
Kuropatwę podzielić i włożyć do garnka. Dolać 1,5 l
wody i gotować, do zmniejszenia się ilości rosołu do 1,25 l. Wrzucić umyty i osączony
ryż i gotować pod przykryciem, aż będzie miękki. Potrawa powinna
mieć konsystencję gęstej zupy. Podawać na gorąco.Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: