Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
wieprzowina bez kości 0.5 kilogramów
słonina 10 dekagramów
mąka ziemniaczana według uznania
olej 4 szklanek
czosnek 2 ząbki
wódka 1.5 łyżek stołowych
olej sezamowy 2 łyżek deserowych
sól według uznania
sos sojowy 3 łyżek stołowych
jajko 1 sztuk
cukier 3.25 łyżek stołowych
wywar 1 szklanek
ocet słodowy 3 łyżek stołowychWykonanie:
Mięso i
słoninę wyrabiać ze składnikami przypraw przez 2-3 min, wstawić do lodówki na 2-3 godz. Można pozostawić na noc. Uformować kulki wielkości
orzecha włoskiego, obtoczyć w
mące ziemniaczanej, ułożyć na tacy. 4 szklanki
oleju rozgrzać w garnku na dużym ogniu sprawdzić temperaturę. Ostrożnie wsypać połowę kulek w gorący
olej, smażyć na jasnozłoty kolor, przełożyć do cedzaka. Smażyć pozostałe kulki. Metalowym sitkiem usunąć zanieczyszczenia z powierzchni
oleju,
olej rozgrzać, sprawdzić temperaturę, włożyć pozostałe kulki
mięsa, smażyć na złoty kolor, przelać z
olejem do cedzaka ustawionego na rondlu. Składniki sosu wymieszać. Na gorącą patelnię wlać 2 łyżki
oleju, rozgrzać na dużym ogniu, dodać
czosnek; mieszając smażyć 10 s., wlać
wódkę i sos, mieszając doprowadzić do zagotowania, dodać
olej sezamowy, zamieszać. Kulki wsypać do salaterki, polać gorącym sosem. Podawać na gorąco lub ciepło. Proporcje: dla 4 osób - z
ryżem i warzywami lub na 10-12 porcji, kiedy podajemy inne potrawyUwagi:Zmielona chuda
wieprzowina,
słonina pokrojona w bardzo drobną kostkę,
czosnek roztarty
Przyprawy: 1/2 łyżeczki
soli 2 łyżki
sosu sojowego 1
jajo 1 łyżka
czystej wódki 1 łyżeczka
cukru 2 łyżeczki startego świeżego korzenia
imbiru lub 1 łyżeczka
imbiru w proszku 1 łyżka
oleju sezamowego lub
sojowego 1 łyżka
mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki
pieprzu lub
przyprawy chilli 1 roztarty ząbek
czosnku (dowolnie)
Sos słodko-kwaśny: 1 szklanka
wywaru I lub rosołu kurzego 1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej 3 łyżki
winnego lub
owocowego octu (5%) 3 łyżki
cukru 1/2 łyżeczki
soli 1 łyżka
sosu sojowegoKuchnia ChińskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: