ßßß Cookit - przepis na Jabłka pieczone pod pierzynką

Jabłka pieczone pod pierzynką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 100 gramów
cukier 50 gramów
margaryna 50 gramów
jabłka 2 sztuk
cukier 2,5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 0,75 łyżek deserowych
Cynamon według uznania
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać cukier i pociętą margarynę. Rozgnieść, aż ciasto będzie wyglądać jak okruchy chleba. Obrane kwaśne jabłka pokroić w ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić jeszcze w cienkie plasterki. Połowę plasterków poukładać na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego i posypać cukrem, z pozostałych jabłek ułożyć drugą warstwę i posypać cukrem waniliowym oraz cynamonem. Jabłka przykryć ciastem i delikatnie docisnąć łyżką. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze 20 minut. Podawać, z bitą śmietaną, gorące lub wystudzone.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Komentarze:
Autor: Mariko-san
Data: 2010-03-16
jabłka zapiekane pod kruszonką to jeden z pyszniejszych deserów jakie jadłam! Takie proste a takie super!
Autor: Mariko-san
Data: 2010-03-16
jabłka zapiekane pod kruszonką to jeden z pyszniejszych deserów jakie jadłam! Takie proste a takie super!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9136/Jablka-pieczone-pod-pierzynka