ßßß
Składniki:(na dwie porcje)Ciasto:szklanka mąki80g margaryny2 łyżki cukru2-3 łyżki lodowatej wodyJabłka:4-5 jabłekłyżeczka cynamonułyżka (płaska cukru)4 łyżki wodyDodatkowo:margaryna do wysmarowania foremek
Wykonanie:Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier.Margarynę kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i cukru.Zagniatamy ciasto dodając zimną wodę,uzyskując gładkie i jednolite ciasto.Zawijamy w folię spożywcza, następnie wkładamy do lodówki na ok 30 minut.Rozgrzewamy piekarnik do 190*C.Obieramy jabłka, które kroimy na mniejsze części.Przekładamy do rondla, dodajemy 4 do 5 łyżek wody.Wsypujemy cukier oraz cynamon.Dusimy po pod przykryciem ok. 10 minut, potrząsając co chwilę rondelkiem.Mini foremki smarujemy margaryną.Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na 4 części.Wałkujemy osiągając kolisty kształt.Ciastem wypełniamy dno foremek.Wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut, aby się delikatnie zarumieniło.Następnie dodajemy jabłka, przykrywamy rozwałkowanym (3 i 4 cześć) ciastem.Nadmiar ciasta odcinamy nożem.Na "szczycie" ciasta robimy nożem dziurki.Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut.Pozdajemy ciepłe.