Ten jabłecznik jest prze-prze- pyszny!! Zrobiłam go z moją babcią i cała rodzina zjadła go w 1 dzień! To było po prostu niebo w gębie.Potrzebujesz:3 szklanki mąki krupczatki5 jaj2 łyżeczki proszku do pieczenia1 kostka margaryna (masła)1 1/2 szklanki cukru1 cukier waniliowy2 kg jabłek (zasmażonych)½ łyżeczki cynamonuSposób przygotowania:Żółtka ubić z ½ szklanki cukru (sypać w małych ilościach), cukrem waniliowym na puszystą pianę. Mąkę posiekać z margaryną i proszkiem do pieczenia, dodać ubite żółtka i wszystko zagnieść. Połowę ciasta włożyć na wysmarowaną tłuszczem foremkę, drugą połowę zamrozić. Na ciasto w foremce wykładamy zasmażone jabłka ( smażyć z ½ szklanki cukru i cynamonem). Następnie ubić pianę z białek z cukrem (1/2 szklanki cukru) i wyłożyć na jabłka. Zamrożone ciasto zetrzeć na grubej tarce i położyć na pianę z białek. Piec w temperaturze 180 stopni C. około 50 minut w zależności od piekarnika. Na koniec można posypać cukrem pudrem, dodać bitą śmietanę i na jabłecznik położyć gałkę lodów. NIE NAKŁADAĆ JABŁECZNIKA NA GORĄCO, PONIEWAŻ SIĘ ROZPADNIE.