ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka babci

Drożdżówka babci

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 30
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1 kilogramów
margaryna 50 gramów
drożdże 10 dekagramów
cukier 1,5 szklanek
mleko 0.5 litrów
jajka 4 sztuk
rodzynki według uznania
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć w 1 szklance mleka z 3 łyżkami cukru i poczekać aż troczę zaczną rosnąć. W tym czasie rozpuścić margarynę i pozostawić do wystygnięcia. Jaja roztrzepać i wymieszać z 3/4 kg mąki. Dodać ostudzoną margarynę, rozpuszczone drożdże,cukier i mleko. Całość wyrobić łyżką.Pozostawić na ok 30 min w ciepłym miejscu aż zaczną rosnąć.Następnie dodać resztę mąki i rodzynki. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać więcej mąki. Całość wyrobić jak na ciasto makaronowe.Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Zrobić kruszonkę i posypać.(kruszonka: masło, cukier i margaryna).
Uwagi:
Można posypać serem białym z cukrem i kruszonką albo dodać na wierzch trochę owoców.
Autor: monpol6
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7469/Drozdzowka-babci