Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 30(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1 kilogramów
margaryna 50 gramów
drożdże 10 dekagramów
cukier 1,5 szklanek
mleko 0.5 litrów
jajka 4 sztuk
rodzynki według uznaniaWykonanie:
Drożdże rozkruszyć w 1 szklance
mleka z 3 łyżkami
cukru i poczekać aż troczę zaczną rosnąć. W tym czasie rozpuścić
margarynę i pozostawić do wystygnięcia.
Jaja roztrzepać i wymieszać z 3/4 kg
mąki. Dodać ostudzoną
margarynę, rozpuszczone
drożdże,
cukier i
mleko. Całość wyrobić łyżką.Pozostawić na ok 30 min w ciepłym miejscu aż zaczną rosnąć.Następnie dodać resztę
mąki i
rodzynki. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać więcej
mąki. Całość wyrobić jak na ciasto
makaronowe.Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Zrobić kruszonkę i posypać.(kruszonka:
masło,
cukier i
margaryna).Uwagi:Można posypać
serem białym z
cukrem i kruszonką albo dodać na wierzch trochę
owoców.Autor: monpol6Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: