Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
drożdże 50 gramów
masło 50 gramów
mleko 1 szklanek
jajko 1 sztuk
żółtko 1 sztuk
cukier 1 łyżek deserowych
sól według uznania
mak 30 gramówWykonanie:Z
drożdży,
cukru oraz łyżki
mąki i niewielkiej ilości
mleka zrobić rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia.Do przesianej
mąki dodać
mleko, roztrzepane
jajka oraz szczyptę
soli. Dobrze wyrobić ciasto, pod koniec dodać stopiony tłuszcz, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 2 równe części. Z każdej uformować wałek o długości 60 cm i upleść wieniec. Skleić końce, pozostawiając w środku duży otwór. Wierzch ciasta posmarować
żółtkiem i posypać
makiem. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: