ßßß Cookit - przepis na Welkanocny wieniec

Welkanocny wieniec

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
drożdże 50 gramów
masło 50 gramów
mleko 1 szklanek
jajko 1 sztuk
żółtko 1 sztuk
cukier 1 łyżek deserowych
sól według uznania
mak 30 gramów
Wykonanie:
Z drożdży, cukru oraz łyżki mąki i niewielkiej ilości mleka zrobić rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodać mleko, roztrzepane jajka oraz szczyptę soli. Dobrze wyrobić ciasto, pod koniec dodać stopiony tłuszcz, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 2 równe części. Z każdej uformować wałek o długości 60 cm i upleść wieniec. Skleić końce, pozostawiając w środku duży otwór. Wierzch ciasta posmarować żółtkiem i posypać makiem. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3925/Welkanocny-wieniec