ßßß Cookit - przepis na Kaczka z brukwią

Kaczka z brukwią

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 3
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
kaczka 1 kilogramów
brukiew 1 sztuk
olej sojowy 6 łyżek stołowych
woda 3 szklanek
cukier 0.5 łyżek deserowych
olejek pomarańczowy według uznania
tymianek według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
kwasek cytrynowy według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną brukiew pokroić na duże kawałki, np. ósemki. Rozgrzać w szybkowarze olej, obrumienić na nim kaczkę, następnie wrzucić 2 kawałki cukru, brukiew, tymianek, posolić i popieprzyć, wlać wodę z rozpuszczonym kwaskiem i olejek pomarańczowy. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przez kilka minut po otwarciu szybkowaru odparowywać nadmiar płynu. Sprawdzić smak, być może trzeba będzie dodać nieco olejku pomarańczowego.
Uwagi:
Mozna użyć innego oleju, kwasek cytynowy lub sok z cytyny, tymianek lub macierzanka
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1520/Kaczka-z-brukwia