Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 3(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
kaczka 1 kilogramów
brukiew 1 sztuk
olej sojowy 6 łyżek stołowych
woda 3 szklanek
cukier 0.5 łyżek deserowych
olejek pomarańczowy według uznania
tymianek według uznania
sól według uznania
pieprz według uznaniakwasek
cytrynowy według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną
brukiew pokroić na duże kawałki, np. ósemki. Rozgrzać w szybkowarze
olej, obrumienić na nim
kaczkę, następnie wrzucić 2 kawałki
cukru,
brukiew,
tymianek, posolić i popieprzyć, wlać
wodę z rozpuszczonym kwaskiem i
olejek pomarańczowy. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przez kilka minut po otwarciu szybkowaru odparowywać nadmiar płynu. Sprawdzić smak, być może trzeba będzie dodać nieco
olejku pomarańczowego.Uwagi:Mozna użyć innego
oleju, kwasek
cytynowy lub
sok z cytyny,
tymianek lub macierzankaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: