ßßß Cookit - przepis na Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie

Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Pin It
Czerwony postny barszcz to kolejny klasyk wigilijnej wieczerzy. U nas w domu pojawia się obok zupy grzybowej z łazankami. Z reguły podaję go z pasztecikami z pieczarkami lub z pierogami z kapustą i grzybami. Można go też popijać bez żadnych dodatków. Do przygotowania barszczu na zakwasie musimy się zabrać na co najmniej tydzień przed Wigilią. To już ostatni moment, żeby nastawić zakwas na burakach. . Potrzebuje on 7 dni, aby był gotowy do użytku.
Zachęcam do gotowania barszczu na zakwasie właśnie, ma on niepowtarzalny smak, i według mnie ma zdecydowanie głębszy i pełniejszy aromat niż ten gotowany tylko na słodkich burakach.
Składniki:
1,2 kg buraków
1,2 litra wody
1 łyżka domowej warzywnej pasty bulionowej lub włoszczyzna
szczypta kwasu cytrynowego
0 , 7 litra zakwasu na czerwony barszcz
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
Wykonanie:
Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy buraki, kwasek cytrynowy i pastę bulionową. Jeśli nie mamy pasty dodajemy obraną włoszczyznę. Gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dolewamy kwas buraczany, przyprawiamy, dobrze podgrzewamy, pilnując, aby barszcz się nie zagotował, straci wtedy kolor.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/12/czerwony-barszcz-wigilijny-na-zakwasie.html