ßßß Cookit - przepis na Sernik z aromatem rumowym.

Sernik z aromatem rumowym.

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
biały ser tłusty 75 dekagramów
jajko 1 sztuk
żółtko 4 sztuk
cukier puder 1.5 szklanek
cukier waniliowy 2 sztuk
kasza manna 0.5 szklanek
rum 50 mililitrów
skórka z cytryny 1 sztuk
tłuszcz według uznania
bułka tarta według uznania
Wykonanie:
Jajko, żółtka, cukier puder oraz cukier waniliowy ucieramy na kogel -mogel, następnie dodajemy do tego rumu i otarta skórkę z całej cytryny i cały zcas mieszając i ucierając sporymi łyżkami dodajemy ser.
Gdy wszystko będzie już jedną połączoną masą dodajemy rozpuszczone masło, kaszę mannę i ubitą z białek pianę.wszystko to delikatnie ale i dokładnie mieszamy.
ciasto wyrobione wykładamy do wczesniej przygotowanej tortownicy i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni na godzinę lub jeśli ciasto bedzie tego wymagać odrobinę dłużej.
Sernik wyjmujemy z piekarnika gdy pojawiły sie na nim rumieńce a boki sernika odstają od formy w której sie piekł.
Dobrze ostudzone ciasto wykładamy na paterę i posypujemy cukrem pudrem.
Autor: kizuh
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5549/Sernik-z-aromatem-rumowym