Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
margaryna 1 szklanek
jajka 2 sztuk
białko 1 sztuk
cukier 0,5 szklanek
mleko 0,5 szklanek
drożdże 50 gramów
mak w dużej puszce 1 sztukWykonanie:
Mleko zagotować z
margaryną i wystudzić. ubite
jajka z
cukrem wymieszać z letnim
mlekiem, dodać
drożdże roztarte z łyżeczką
cukru, przykryć i odstawić na 3h w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn, wymieszać i zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swą objętość to podzielić je na 2 równe części, każdą rozwałkować na prostokątny placek o grubości 1 cm. Placki posmarować roztrzepanym
białkiem, po czym rozsmarować na nich równomiernie masę
makową, zostawiając ze wszystkich
boków margines półcentymetrowej szerokości. Zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego
boku, podwinąć końce, bardzo luźno owinąć każdą
struclę papierem do pieczenia, włożyć do natłuszczonej i posypanej
bułką tartą formy i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec około 40 minut w 190 stopniach.
Strucla będzie smaczniejsza jeśli ją polukrujemy.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: