Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 16(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
wieprzowina bez kości (
szynka)2 kilogramów
chleb razowy starty 2 szklanek
miód 4 łyżek stołowych
goździki 12 sztuk
bulion 1 szklanek
sól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone
mięso natrzeć
solą, warstwę tłuszczu naciąć w kratkę i w każdy kwadrat wbić
goździk.
mięso ułożyć w brytfannie, skropić gorącym
bulionem, w stawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec 2-2,5h, często podlewając
wodą.Dokładnie wymieszać starty
chleb ze zmielonymi
goździkami i
miodem. Tak przygotowaną masą posmarować
szynkę i piec jeszcze chwilę, aż na wierzchu powstanie aromatyczna skorupa. (Całkowity czas pieczenia
szynki to ok. 3h). Upieczoną
szynkę pokroić w plastry, podawać z
ziemniakami oraz z
sałatką z
czerwonej kapusty. Można też podawać
szynkę na zimno.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: