ßßß Cookit - przepis na Szynka pieczona

Szynka pieczona

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 16
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
wieprzowina bez kości (szynka)2 kilogramów
chleb razowy starty 2 szklanek
miód 4 łyżek stołowych
goździki 12 sztuk
bulion 1 szklanek
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone mięso natrzeć solą, warstwę tłuszczu naciąć w kratkę i w każdy kwadrat wbić goździk. mięso ułożyć w brytfannie, skropić gorącym bulionem, w stawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec 2-2,5h, często podlewając wodą.
Dokładnie wymieszać starty chleb ze zmielonymi goździkami i miodem. Tak przygotowaną masą posmarować szynkę i piec jeszcze chwilę, aż na wierzchu powstanie aromatyczna skorupa. (Całkowity czas pieczenia szynki to ok. 3h). Upieczoną szynkę pokroić w plastry, podawać z ziemniakami oraz z sałatką z czerwonej kapusty. Można też podawać szynkę na zimno.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6003/Szynka-pieczona