ßßß
 
            
         Jednym z pierwszych domowych odpowiedników był cukier waniliowy, później padło na cappuccino czy też granolę . O przetworach już nie wspominam :-).Dzisiaj przedstawiam Wam domowe masło orzechowe, o wiele zdrowsze niż to, które znajdziecie w sklepie.Do czego je możecie wykorzystać? Oczywiście posmarować nim chleb czy też dodać do brownie lub koktajlu bananaowego i muffinek bananowych .Spróbujecie je przygotować?Zapraszam!Składniki:400 g orzeszków arachidowychblender lub malaksermiódoliwa/olejsólWykonanie:Orzeszki (bez łupinek) prażymy na patelni lub w piekarniku (chyba, że kupiliśmy już prażone) i wrzucamy stopniowo do pojemnika blendera i blendujemy.Jeśli chcemy uzyskać masło typu crunchy to około 1/4 lekko zmielonych orzechów należy odłożyć, a następnie dodać do gotowego masła na koniec.Blendowanie może potrwać nawet kilkanaście minut, najpierw uzyskamy pyłek z orzechów, następnie masa zacznie się zagęszczać, formować w kulę, po czym po kilku sekundach zmieni się gęsty krem - masło orzechowe. Potrzeba nieco cierpliwości do jego wykonania ;-).
Jednym z pierwszych domowych odpowiedników był cukier waniliowy, później padło na cappuccino czy też granolę . O przetworach już nie wspominam :-).Dzisiaj przedstawiam Wam domowe masło orzechowe, o wiele zdrowsze niż to, które znajdziecie w sklepie.Do czego je możecie wykorzystać? Oczywiście posmarować nim chleb czy też dodać do brownie lub koktajlu bananaowego i muffinek bananowych .Spróbujecie je przygotować?Zapraszam!Składniki:400 g orzeszków arachidowychblender lub malaksermiódoliwa/olejsólWykonanie:Orzeszki (bez łupinek) prażymy na patelni lub w piekarniku (chyba, że kupiliśmy już prażone) i wrzucamy stopniowo do pojemnika blendera i blendujemy.Jeśli chcemy uzyskać masło typu crunchy to około 1/4 lekko zmielonych orzechów należy odłożyć, a następnie dodać do gotowego masła na koniec.Blendowanie może potrwać nawet kilkanaście minut, najpierw uzyskamy pyłek z orzechów, następnie masa zacznie się zagęszczać, formować w kulę, po czym po kilku sekundach zmieni się gęsty krem - masło orzechowe. Potrzeba nieco cierpliwości do jego wykonania ;-). Jeśli jednak jest problem ze zmieleniem można wspomóc się odrobiną oliwy lub oleju, a także płynnym miodem.Jeśli lubimy solone masło, to na koniec możemy je lekko doprawić.Smacznego!
Jeśli jednak jest problem ze zmieleniem można wspomóc się odrobiną oliwy lub oleju, a także płynnym miodem.Jeśli lubimy solone masło, to na koniec możemy je lekko doprawić.Smacznego!