Wykonanie
Dzień dobry!Prowadzenie bloga kulinarnego uświadomiło mi wiele rzeczy.Spróbowałam mnóstwo produktów, na które wcześniej nie spoglądałam, przeglądam dokładniej etykiety przy zakupach, a także przygotowuję domowe odpowiedniki tego, co można kupić w sklepie.
Jednym z pierwszych domowych odpowiedników był
cukier waniliowy, później padło na
cappuccino czy też granolę . O przetworach już nie wspominam :-).Dzisiaj przedstawiam Wam domowe
masło orzechowe, o wiele zdrowsze niż to, które znajdziecie w sklepie.Do czego je możecie wykorzystać? Oczywiście posmarować nim
chleb czy też dodać do brownie lub koktajlu bananaowego i muffinek
bananowych .Spróbujecie je przygotować?Zapraszam!Składniki:400 g orzeszków arachidowychblender lub malakser
miódoliwa/olej
sólWykonanie:Orzeszki (bez łupinek) prażymy na patelni lub w piekarniku (chyba, że kupiliśmy już prażone) i wrzucamy stopniowo do pojemnika blendera i blendujemy.Jeśli chcemy uzyskać
masło typu crunchy to około 1/4 lekko zmielonych
orzechów należy odłożyć, a następnie dodać do gotowego
masła na koniec.Blendowanie może potrwać nawet kilkanaście minut, najpierw uzyskamy pyłek z
orzechów, następnie masa zacznie się zagęszczać, formować w kulę, po czym po kilku sekundach zmieni się gęsty krem -
masło orzechowe. Potrzeba nieco cierpliwości do jego wykonania ;-).
Jeśli jednak jest problem ze zmieleniem można wspomóc się odrobiną
oliwy lub
oleju, a także płynnym
miodem.Jeśli lubimy solone
masło, to na koniec możemy je lekko doprawić.Smacznego!