ßßß Cookit - przepis na Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dzień dobry!
Prowadzenie bloga kulinarnego uświadomiło mi wiele rzeczy.
Spróbowałam mnóstwo produktów, na które wcześniej nie spoglądałam, przeglądam dokładniej etykiety przy zakupach, a także przygotowuję domowe odpowiedniki tego, co można kupić w sklepie.
Jednym z pierwszych domowych odpowiedników był cukier waniliowy, później padło na cappuccino czy też granolę . O przetworach już nie wspominam :-).
Dzisiaj przedstawiam Wam domowe masło orzechowe, o wiele zdrowsze niż to, które znajdziecie w sklepie.
Do czego je możecie wykorzystać? Oczywiście posmarować nim chleb czy też dodać do brownie lub koktajlu bananaowego i muffinek bananowych .
Spróbujecie je przygotować?
Zapraszam!
Składniki:
400 g orzeszków arachidowych
blender lub malakser
miód
oliwa/olej
sól
Wykonanie:
Orzeszki (bez łupinek) prażymy na patelni lub w piekarniku (chyba, że kupiliśmy już prażone) i wrzucamy stopniowo do pojemnika blendera i blendujemy.
Jeśli chcemy uzyskać masło typu crunchy to około 1/4 lekko zmielonych orzechów należy odłożyć, a następnie dodać do gotowego masła na koniec.
Blendowanie może potrwać nawet kilkanaście minut, najpierw uzyskamy pyłek z orzechów, następnie masa zacznie się zagęszczać, formować w kulę, po czym po kilku sekundach zmieni się gęsty krem - masło orzechowe. Potrzeba nieco cierpliwości do jego wykonania ;-).
Jeśli jednak jest problem ze zmieleniem można wspomóc się odrobiną oliwy lub oleju, a także płynnym miodem.
Jeśli lubimy solone masło, to na koniec możemy je lekko doprawić.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2013/10/domowe-maso-orzechowe.html