Wykonanie
Po grillu została cała butelka Pepsi. Stała tak sobie, leżała przez jakiś czas, później gdzieś tam się potoczyła. Nie
piję żadnych takich
napojów, więc butelka pełna karmelowego
cukierka w płynie przerażała mnie jak nic innego.W końcu przypomniałam sobie o "
szynce w coli", popularnym przepisie z hamerykańskich książek kucharskich. Będzie
szynka w pepsi, ale przecież każdy wie, że to jeden
pies. A w zasadzie karmel.Polecam jeżeli zostanie Wam zupełnym przypadkiem niechciana butelka :)Przepis na 800g
szynki:1kg zwartej
szynki bez kości20g
soli peklującej1 litr Pepsi1
cebula1 łyżka
miodu1 łyżka
musztardygarść
goździkówSzynkę natrzeć
solą, włożyć do kamiennego garnka (ale może być emaliowany, nieobity) i zostawić na 4 dni. Codziennie wylewać
wodę.
Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, wrzucić do garnka. Do tego samego garnka włożyć zapeklowaną
szynkę, zalać pepsi. Na sporym ogniu zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i pyrkolić przez godzinę.Po tym czasie wyjąć
szynkę (nie wyrzucać
wywaru!) i naciąć na krzyż. Nagrzać piekarnik na 190 C.W
mięso wetrzeć
musztardę,
miód, powbijać
goździki. Położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Piec 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić
szynkę na pół godziny i wyjąć
goździki.Gotowa!
Inna
gotowana szynka: klik, klik .