ßßß Cookit - przepis na Jeżyki

Jeżyki

Wykonanie

« Powrót  
Jeżyki
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
ryż 1 szklanek
wieprzowina bez kości 0.5 kilogramów
słonina 10 dekagramów
cebula 2 sztuk
sól 0.5 łyżek deserowych
sos sojowy 2 łyżek stołowych
jajko 1 sztuk
wódka 1 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek deserowych
imbir 1 łyżek deserowych
olej sezamowy 1 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
Wykonanie:
Ryż dokładnie wypłukać, zalać czystą, zimną wodą, odstawić na 3 godz. Starannie osączyć, ułożyć cienką warstwą na tacy lub dużym talerzu. Mięso włożyć do miski, wsypać 1/2 łyżeczki soli, dodać sos sojowy, wyrabiać ręką przez minutę, dodać pozostałe składniki, wyrabiać minutę. Włożyć słoninę i cebulę, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na przynajmniej 2 godz. Z masy mięsnej uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, dokładnie obtoczyć w ryżu, kłaść w odstępach 2 cm na żaroodporny talerz lub tacę wysmarowaną olejem. Gotować na parze 30 min na dużym ogniu. Podawać na gorąco lub na zimno z sosem sojowym. Proporcje: dla 4 osób -z warzywami lub na 10-12 porcji, kiedy podajemy inne potrawy
Uwagi:
krótki ryż, zmielona chuda wieprzowina, słonina pokrojona w bardzo małą kostkę, małe cebule bardzo drobno posiekane, wódka lub wytrawne białego wino, olej sezamowy lub sojowy
Kuchnia Chińska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1678/Jezyki