Wykonanie
« Powrót  JeżykiDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
ryż 1 szklanek
wieprzowina bez kości 0.5 kilogramów
słonina 10 dekagramów
cebula 2 sztuk
sól 0.5 łyżek deserowych
sos sojowy 2 łyżek stołowych
jajko 1 sztuk
wódka 1 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek deserowych
imbir 1 łyżek deserowych
olej sezamowy 1 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
pieprz według uznaniaWykonanie:
Ryż dokładnie wypłukać, zalać czystą, zimną
wodą, odstawić na 3 godz. Starannie osączyć, ułożyć cienką warstwą na tacy lub dużym talerzu.
Mięso włożyć do miski, wsypać 1/2 łyżeczki
soli, dodać
sos sojowy, wyrabiać ręką przez minutę, dodać pozostałe składniki, wyrabiać minutę. Włożyć
słoninę i
cebulę, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na przynajmniej 2 godz. Z masy
mięsnej uformować kulki wielkości
orzecha włoskiego, dokładnie obtoczyć w
ryżu, kłaść w odstępach 2 cm na żaroodporny talerz lub tacę wysmarowaną
olejem. Gotować na parze 30 min na dużym ogniu. Podawać na gorąco lub na zimno z
sosem sojowym. Proporcje: dla 4 osób -z warzywami lub na 10-12 porcji, kiedy podajemy inne potrawyUwagi:krótki
ryż, zmielona chuda
wieprzowina,
słonina pokrojona w bardzo małą kostkę, małe
cebule bardzo drobno posiekane,
wódka lub
wytrawne białego wino,
olej sezamowy lub
sojowyKuchnia ChińskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: